latinica  ћирилица
23/05/2023 |  15:15 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Radnici Nacionalnog parka Sutjeska i dalje u generalnom štrajku (VIDEO)

Sedamdesetjedan dan je od kada su radnici Nacionalnog parka Sutjeska u generalnom štrajku.
Nacionalni park Sutjeska - Foto: SRNA
Nacionalni park SutjeskaFoto: SRNA

U Štrajkačkom odboru ističu da su prinuđeni da na ovaj način traže svoja prava među kojima je isplata neisplacenih plata i trajno rješavanje problema finansiranja rada ove javne ustanove.

Iz Ministarstva za prostoprno uređenje odgovaraju u toku je istraživanje poslovanja, a pokrenuta je i smjena menadžmenta.

U najstarijem i najljepšem nacionalnom parku, radnici od stupanja u štrajk upozorenja, zatim u generalni štrajk, ponavljaju da su s porodicama na ivici opstanka. Zabrinjava ih što su ostali bez odgovora na zahtjeve i naglašavaju da se problemi dodatno nagomilavaju zbog čega je neohodno njihovo rješavanje bez odlaganja.

Zahtijevaju smjenu menadžmenta, isplatu bruto plata za mart i februar iz ove godine, utvrđivanje poslovanja u posljednjih deset godina.

- Kao i trajno rješavanje funkcionisanja Nacionalnog parka Sutjeska, a jedno od njih je i traženje kadrovskih rješenja pošto sadašnji menadžment nema rješenje za naše probleme - naveo je Dragomir Drakul, predsjednik Štrajkačkog odbora NP Sutjeska.

Podsjećaju da su im isplaćena dva minimalca za decembar prošle godine i januar ove godine. Od nadležnih republičkih institucija očekuju konkretne mjere.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje Srpske odgovaraju:

Ministar Bojan Vipotnik je, uspio da se putem Kompenzacionog fonda isplati dio dugovanja radnicima. Takođe razgovarao je sa predstavnicima radnika i sindikata pokazao puno razumijevanje za njihove zahtjeve. Nadležne institucije istražuju poslovanje, kako su radnici i zahtijevali. Pokrenuto je i pitanje smjene menadžmenta i o tome ćemo imati više informacija kad se ministar vrati sa službenog putovanja iz inostranstva.

U Štrajkačkom odboru ističu da su spremni za dogovor da bi počeli da rade kako ne bi bila dovedena u pitanje predstojeća ljetnja turistička sezona. Odgovor očekuju do kraja sedmice.

Ukoliko se ne ispune naši zahtjevi bićemo prinuđeni da do ispunjenja blokiramo magistralu Foča-Trebinje ili u krajnjem slučaju da idemo u Banjaluku.

Stotinu pet radnika Nacionalnog parka "Sutjeska", od kojih je osamdeset sedam stalno zaposlenih, 13.marta su počeli jednočasovnim štrajkom upozorenja, a u generalni štrajk su stupili 22. marta.