latinica  ћирилица
23/05/2023 |  19:13 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Neslaganja unutar opozicije; Iz SDS-a Trivićevoj poručuju: Prešla si crvenu liniju (VIDEO)

Pred osnivačku skupštinu Narodnog fronta nastavlja se usitnjavanje opozicionih redova.
Opozicija u Srpskoj - Foto: RTRS
Opozicija u SrpskojFoto: RTRS

Novoformiranoj političkoj stranci Јelene Trivić, nakon poslanika PDP-a i DNS-a pridružio se i poslanik SDS-a.

To je za predsjednika Srpske demokratske stranke Milana Miličevića crvena linija preko koje ne mogu preći.

Iz Trivićeve političke partije odgovaraju da je Miličević tu liniju prešao kada se odazvao na sastanak kod predsjednika Milorada Dodika o imovini.

Da li je moguće da je unutar opozicije kamen spoticanja pitanje od vitalnog interesa za Republiku Srpsku - imovina?

Nova stranka, stari kadrovi. Tako bi mnogi u najkraćem okarakterisali političku partiju Јelene Trivić. Kada je prije nekoliko mjeseci bivša potpredsjednica PDP-a najavila formiranje svoje stranke , pojedini lideri opozicije su negodovali zato što im se osipalo članstvo. Ipak, prvi glas u javnosti da Trivićeva osniva stranku došao je iz SDS-a kada su joj poželjeli sreću i pružili podršku. Mjesec kasnije sve se promijenilo jer je Trivićeva "zagrabila" i u njihove redove. Prelazak njihovog poslanika Aleksandra Trninića u Narodni front za SDS je crvena linija.

- SDS i ja lično smo pružili Јeleni Trivić, kao zajedničkom opozicionom kandidatu za predsjednika Republike Srpske, jasnu, iskrenu i maksimalnu podršku širom Republike Srpske. Napraviti političku partiju kao simbiozu političkih nezadovoljnika iz različitih političkih partija koji nisu ostvarili svoje lične ambicije, koje su često u potpunom neskladu sa njihovim objektivnim sposobnostima i očekivati da oni budu snaga koja će promijeniti ovu nakaradnu vlast u Republici Srpskoj je naivnost i potpuna zabluda - kategoričan je Miličević.

- Ako Јelena Trivić misli da će napraviti svoju kuću tako što krade crijep sa moje, izgraditi potrebno povjerenje koje nam je potrebno da rušimo režim onda bi morala znati da se na taj način odnosi ne mogu graditi - dodao je Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS

Iz stranke Јelene Trivić, Miličeviću je ekspresno stigao odgovor. I to od njihovog bivšeg člana Slobodana Stanića.

- Poštovani predsjedniče Miličeviću, crvena linija je pređena kad ste otišli na kanabe kod vođe "nakaradnog" režima, koji biste vi kao trebali srušiti - poručio  je Stanić.

U međusobnim optužbama opozicija ne propušta priliku da pomene i vlast.

Ali idu i korak dalje pa čini se namjerno ili ne, nedvosmisleno zamjeraju što su pojedini lideri iz opozicionih stranaka prihvatili poziv na sastanak kod predsjednika Milorada Dodika kada je na devnom redu, ni manje ni više, bilo pitanje imovine Republike Srpske.

Poziv za večerašnju osnivačku Skupštinu stranke Јelene Trivić u SDS-u i PDP-u nisu prihvatili.

- U suštini to bi bilo da lideri opozicije idu da gledaju svoje članove - naveo je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Naziv stranke Јelene Trivić trebalo bi da bude usmjeren prema građanima koji do sada nisu bili u nekoj političkoj partiji, smatra politikolog Drago Vuković.

Međutim, po članstvu koje joj pristupa, redove fronta pune uglavnom kadrovi opozicije.

- To vam je politika interesa politika koja ne počiva na ideologijama, moralnim načelima. Moja teza je bila da opozicija mora da promijeni suštinu djelovanja da ponudi programe, nove lidere - smatra Vuković.

SDS žanje ono što je ranije posijao, smatra predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

- SDS je kad nije imao snage da podrži svoje kandidate podilazio PDP-u s ciljem očuvanja vlasti u opštinama u Srpskoj. Time je ova partija izgubila istorijsku veličinu - poručio je Stevandić.

Prelijetanje pojedinih političara u stranku Јelene Trivić treba da bude predmet istrage, smatra ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

Ističe da je riječ o kako kaže sinhronizovanom politčko-medijsko - finansijskom aparatu, koji radi na razaranju Narodne skupštine. Slično je tvrdi željela i nakon oktobarskih izbora.

- Gospođa Јelena Trivić je nakon izbora htjela ukrajinski scenario - Majdan u Banjaluci. Zarad njene nemogućnosti da se pomiri sa izbornim rezultatom nije uzmicala ni od opasnosti da zbog toga udari Srbin na Srbina - istakao je Nešić.

Trivićeva to demantuje i poručuje da Nešić priča bajke.

Ko priča, a ko živi u bajci možda će neko da pita na večerašnjoj osnivačkoj Skupštini Narodnog fronta u jednom banjalučkom restoranu čiji je vlasnik, slučajno ili ne, donedavni zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović.