latinica  ћирилица
23/05/2023 |  20:10 ⇒ 20:49 | Autor: SRNA

Nuždić: Nastavak priče da se srpskom narodu nametne zločinačka uloga

Otvoreno pismo premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću koje su uputili predstavnici udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i "Žena Podrinja" nastavak je priče da se Srbima nametne zločinačka uloga, a politički vrh optuži za zločin, smatra vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić.
Viktor Nuždić - Foto: SRNA
Viktor NuždićFoto: SRNA

Nuždić je naglasio da je cilj ovakve priče i da se svakom pripadniku Vojske Republike Srpske nametne etiketa zločinca, kao i da se kontinuirano koriste sve prilike kako bi se najviši politički vrh Srpske optužio za zločin.

- Kao neko ko dugi niz godina radim sa žrtvama, saosjećam se sa bolom njihovih porodica, naročito kao pripadnik srpskog naroda koji je tokom istorije pretrpio ogromne zločine. Međutim, ne mogu da se otmem utisku da su nevladine organizacije, u ovom slučaju majke, zloupotrijebljene u političke svrhe - rekao je Nuždić Srni.

Dodao je da je očigledno da za Srbe, bar u očima Bošnjaka, ne vrijedi pretpostavka nevinosti.

- Tako za shodno nađu da se i u ovom pismu na odgovornost pozove predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, prevashodno identifikujući ga kao nekoga ko je predstavnik Srpske zbog njegove funkcije - rekao je Nuždić.

Naveo je da to ne može dovesti do bilo kakvog pomirenja u BiH, ukoliko se konstantno traži krivac samo u srpskom narodu, a istovremeno zanemarujući ogroman broj žrtava koje postoje i na strani srpskog naroda, pa i u Podrinju.

U otvorenom pismu Viškoviću predstavnici Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja "Žena Podrinja" naveli su da "majke Srebrenice, Bratunca i drugih opština Podrinja i nakon 28 godina još tragaju za svojom djecom, koja su pobijena u julu 1995. godine".

- Obraćamo Vam se sa molbom da nam dostavite informacije o grobnicama za koje još ne znamo - navedeno je u otvorenom pismu.