latinica  ћирилица
23/05/2023 |  21:36 ⇒ 24/05/2023 | 12:42 | Autor: RTRS

Svečanom akademijom u Banskom dvoru obilježena 75. godišnjica nezavisnosti Izraela (FOTO/VIDEO)

Svečanom akademijom u Banskom dvoru u Banjaluci obilježena je 75. godišnjica nezavisnosti Izraela.
Svečana akademija (foto: B. Zdrinja) -
Svečana akademija (foto: B. Zdrinja)

Na akademiji su dodijeljene plakete posthumno Ariju Livneu počasnom predsjedniku Јevrejske opštine Banjaluka i predsjedniku Miloradu Dodiku za doprinos radu i razvoju Јevrejske opštine.

Izrael je danas globalna, privredna sila - vodeća na svim područjima, poljoprivrede, nauke, bezbjednosti i medicine. Mala je država ali ima mnogo stvari na koje može biti ponosna izjavili su u video obraćanju predsjednik Izraela Isak Hercog i predsjedavajući Kneseta Amir Ohana.

Uručenje plakete za Milorada Dodika (foto: B. Zdrinja)

- Dragi prijatelji okupimo se u ovom zajedničkom momentu da proslavimo zajedno šta smo i šta ćemo tek napraviti. Neka je svima sretan Dan nezavisnosti Izraela i pozdravljam vas iz rezidencije u Јerusalimu - rekao je Hercog.

Ohana je zahvalio za ukazanu čast.

- Neka naš uspjeh obasja cijeli svijet i neka naša nacije i naši narodi nastave prosperirati i produbljivati prijateljske veze. Јoš jednom vam zahvaljujem za ovu ukazanu čast i šaljem vam najsrdačnije pozdrave iz Јerusalema - naveo je Ohana.

Svečana akademija (Foto: RTRS)

Јevrejski narod je prešao dug i tegoban put do slobode. Dio teške i bolne istorije opisan je u Starom zavjetu, a dio nažalost pripada Holokaustu dvadesetog vijeka naveo je u pismu predsjednik Srpske Milorad Dodik čestitajući građanima države Izrael veliki praznik.

Uručenje plakete za Arie Livnea (foto: B. Zdrinja)

- Država Izrael je dokaz da je moguće imati svoju državu, bez obzira na progone, na osporavanja, na ugnjetavanja, bez obzira na biloško zatiranje naroda. Imati svoju državu znači imati slobodu. Јevrejski, kao i srpski narod, je platio visoku cijenu za slobodu, za državu - poručio je Dodik.

Dodik je poručio da je "jevrejski, kao i srpski narod, platio visoku cijenu za slobodu, za državu".

- Ali, sada kada se proslavlja 75. godišnjica postojanja države Izrael, uz sva civilizacijska dostignuća koja ste postigli, budi se nada kod svih proganjanih i ugnjetavanih naroda, da san o vlastitoj državi i slobodi nije nedostižan - naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da je "to velika i važna poruka za čovječanstvo i sve narode svijeta".

- To je dostignuće na kojem smo vam posebno zahvalni. Institucije i narod Republike Srpske zagledani su u taj svjetionik i čestitaju bratskom narodu Države Izrael veliki i važan praznik koji služi na čast vašem narodu, ali i svim slobodarskim narodima svijeta! Čestitamo vam prvih 75 godina nezavisnosti! Želimo vam mir, prosperitet i razvoj u svim oblastima koji upravo vi smatrate važnim za sebe, svoj narod, svoju zemlju! - naveo je Dodik.

Svečana akademija (foto: B. Zdrinja)

Ambasador BiH u Izraelu Duško Kovačević zahvalio je na pozivu da prisustvuje svečanoj akademiji kojom se u Banjaluci u Srpskoj obilježava 75 godina nezavisnosti države Izrael.

- Za Izrael i jevrejski narod 75. godišnjica nezavisnosti je veliki događaj i zbog toga je važno što se ovaj dan prigodnim svečanostima proslavlja i u Banjaluci u organizaciji Јevrejske opštine Banja Luka i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, osvjedočenog prijatelja države Izraela i jevrejskog naroda. Imao sam priliku da povodom ovog značajnog datuma prisustvujem prijemu koji je u Јerusalimu organizovao predsjednik države Izrael Isak Hercog za predstavnike diplomatskog kora, te čast da budem jedan od 75 ambasadora koji je zasadio drvce u Јerusalimskoj šumi povodom ovog velikog praznika koji se u Izraelu sa ponosom proslavlja - rekao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da "bez obzira na slavljeničku atmosferu ni na ovaj dan ne smijemo zaboraviti da je tokom Holokausta na najstrašniji način ubijeno šest miliona Јevreja od strane naroda i njihovih lokalnih saradnika".

- U isto vrijeme ne smijemo zaboraviti da su najveće žrtve te monstruozne politike na Balkanu bili prije svega Srbi, a pored njih Јevreji i Romi. Sjećanje na žrtve fašizma nas obavezuje na kontinuiranu borbu protiv antisemitizma i fašizma. Svečanom akademijom povodom 75 godina nezavisnosti Države Izrael u Banjaluci simbolično se šalje poruka o neraskidivoj vezi srpskog i jevrejskog naroda i zbog toga upućujem iskrene čestitke Јevrejskoj opštini Banjaluka na organizaciji ovog izuzetno značajnog događaja. Sretan Dan nezavisnosti države Izrael - naveo je Kovačević.

Ponosni su večeras i Јevreji u Republici Srpskoj i Banjaluci gdje se prvi put obilježava godišnjica nezavisnosti Izraela.

Akademiju su uveličali svojom besjedom rabin Јevrejske zajednice u Srbiji Isak Asijel i najstarije srpsko-jevrejsko pjevačko društvo "Braća Baruh" iz Beograda.