latinica  ћирилица
24/05/2023 |  16:33 ⇒ 22:19 | Autor: RTRS

Porodice žrtava iskazale nezadovoljstvo radom pravosuđa BiH (VIDEO)

Od procesuiranja ratnih zločina nad Srbima do ekshumacija – mnogo pitanja su predstavnici Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila imali za glavnog tužioca BiH. Na sastanku u Sarajevu izrazili su nezadovoljstvo radom pravosuđa BiH, ali konkretne odgovore nisu dobili.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Šta je sa predmetima ratnih zločina nad Srbima, zašto nema odgovornosti za ljude koji mijenjaju iskaze – neka su od pitanja sa kojima su porodice srpskih žrtava došle u Tužilaštvo BiH.

- Mi danas nismo dobili nikakav odgovor, a tražili smo mnoge odgovore. Јa sam konkretno pričao o zločinima nad Srbima u Podrinju, nisam dobio nikakav odgovor. Mi smo danas bili na sastanku gdje nama se Tužilaštvo žali da oni nisu zadovoljni, dakle u ovom svemu niko nije zadovoljan - rekao je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

Indirektno nam je poručeno da radimo sizifovski posao, kaže Kojić izrazivši nezadovoljstvo i činjenicom da se glavni tužilac pojavio tek na pola sastanka. Da su procesuiranja zločina nad Srbima u zastoju potvrđuje i slučaj Mostara, gdje je 109 ljudi ubijeno, ali pravde nema.

- Imamo i video zapise i dokaze i fotografije koje su ovdje u Tužilaštvu, ali mi povratnih informacija nemamo, znači jedan totalni nerad. Nezadovoljstv je veliko, 81 osoba se traži sa tog područja - rekla je predsjednica Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Nevesinje Aljonka DŽeletović.

I dok se kasni sa identifikacijama, porodice pitaju na koji način Tužilaštvo izdaje naredbe za ekshumacije i kako se provjeravaju informacije. Navode primjer groblja Donjeg Vakufa.

- Mi imamo u Banjaluci pohranjeno oko 200 tijela, a reći ću da mi sa područja Donjeg Vakufa tražimo samo 17 lica, dakle imamo više ekshumiranih nego što ih tražimo. Problem je što se ekshumiraju lica koja su umrla prirodnom smrću, koja su legalno sahranjena i prije rata - istakla je predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac.

Nezadovoljne su porodice i radom DNK laboratorije u Hagu gdje je odneseno oko 80 hiljada uzoraka, a za tri godine nije stigla nijedna informacija o identifikaciji. Stoga još jednom apel da se proces traženja nestalih Srba vrati u nadležnost Srpske.

Porodice srpskih žrtava poručuju da neće odustati od borbe za pravdu. Ostavili su u bh Tužilaštvu određena pitanja na koja traže odgovore u roku od 30 dana. A ne isključuju ni mogućnost ponovnih masovnih okupljanja ispred kompleksa bh pravosudnih institucija.