latinica  ћирилица
25/05/2023 |  18:30 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

U Mostaru napadnuti fudbaleri iz Bijeljine - Srbi zabrinuti zbog bezbjednosne situacije (VIDEO)

U Federaciji BiH ponovo napadi na Srbe, i ponovo napadnuti sportisti iz Republike Srpske. Ovog puta u Mostaru, na utakmici malog fudbala. Igrali su Stari Grad iz Mostara i bijeljinski Radnik.
Mostar - Foto: RTRS
MostarFoto: RTRS

Tri minuta prije kraja utakmice više lica sa fantomkama na glavama ušli su na tribine i napali predstavnike bijeljinskog kluba, koji su nosili obilježja kluba sa ćiriličkim natpisom.

Dvadesetak huligana okružili su predstavnike bijeljisnkog kluba na tribinama i zahtjevali od njih da skinu majice na kojima su bili ispisani ćirilički natpisi Radnika. U klubu iz Bijeljine su šokirani - zar bilo čije obilježje kluba može nekome da smeta.

- Јedan od tih ljudi upotrijebio je suzavac a onda palicom počeo da udara ostale na tribini. Saznali smo da su to navijači Veleža i nemaju veze sa ovim mostarskim klubom - rekao je predstavnik KMF Radnik Bijeljina Danijel Perić.

Nemile scene Perić nam prepričava i kaže da četvorica momaka nisu uspjeli da se izvuku iz gužve. Zadobili su više udaraca u predjelu glave i tijela.

- Tek nakon toga je policija reagovala, pokušala da spriječi dalji sukob i onda su domaći navijači pokašali da zaštite te naše momke koji su dobili udarce - ističe Perić.

U mostarskom klubu ističu da navijači koji su napali goste nisu njihovi i ograđuju se od ovog incidenta.

- Žao mi je što na to prijateljstvo padaju ovakve mrlje , ja se nadam da su oni shvatili da mi nismo dio toga, stali smo u njihovu zaštitu, što naši navijači što igrači na terenu - dodaje predsjednik i trener Futsal kluba "Mostar Stari Grad" Mirsad Gvero.

U mostarskoj policiji kažu da su pripadnici MUP-a koji su bili angažovani na obezbjeđenju događaja reagovali, ali su morali zatražiti pomoć specijalne jedinice koja je stacionirana u blizini dvorane.

- Policijskii službenici su prepoznali određen broj počinitelja koji su od ranije poznati policiji , ali postoji i video nadzor tako da ćemo ih sve moći prepoznati i procesuirati u skladu sa zakonom - kaže potparol MUP-a Ljudevit Marić.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić zatražio je od nadležnih policijskih i pravosudnih institucija da sprovedu istragu i adekvatno kazne počinioce napada na ekipu iz Bijeljine u Mostaru, posebno jer postoji sumnja da je napad bio na nacionalnoj osnovi.

- Predložiću da se pooštre zakoni po pitanju ekstremizma na utakmicama odnosno da sve izgrednike koji pokušđaju da naprave izgred da se drastično kazne - navodi Nešić.

Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama upozoravaju da su učestali napadi na Srbe u Federaciji, nerijetko i na sportskim događajima, plod mržnje prema cijelom srpskom narodu.

- Uzrok je ta posijana i uzgajanja mržnja prema sprskom narodu koji su proglašavni i targetirani kao jedini odgovorni za sve nevolje u regionu - zaključuje delegat srpskog naroda u Domu naroda BiH Snježana Novaković Bursać.

Podsjećamo da su prije nekoliko mjeseci u Brčkom huligani napali junirosku ekipu ovog bijeljinskog kluba.
Socilozi upozoravaju da su ovakvi sve učestaliji incidenti
na sportskim događajima - posljedica problema "potisnutih identiteta‘‘.

- To su vam državni projekti da se identiteti koji su snažniji od ideologije i države potisnu , pa je tako npr. socijalizam potisnuo nacionalni identitet stvarajući nadnacionlne nacije, u osnovi državne nacije. A ovaj novi sistem postkuminzma – ideologija globalizma ukida sve identite . Dakle Politički lideri u postkomunizmu potenciraju te identite na pogrešan način - navodi sociolog Drago Vuković.

Zbog svega, zabrinuti su Srbi u Mostaru.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Velibor Milivojević upozorava na bezbjednosnu situciju u Mostaru, i podsjeća da su se za manje od mjesec dana dogodila dva ozbiljna incidenta u kojima su napadnuti Srbi. Podsjeća da Mostar pretenduje da bude istinski multietnički i turistički grad, a da posljednji događaji i uopšte retorika u gradu dokazuju da nije ni jedno, ni drugo.