latinica  ћирилица
26/05/2023 |  09:42 ⇒ 12:05 | Autor: RTRS

Entina za RTRS: Budućnost dejtonske strukture BiH - ključno pitanje po okončanju ukrajinske krize (VIDEO)

Profesorka međunarodnih odnosa iz Moskve Јekatarina Entina rekla je u ekskluzivnoj izjavi za naš politički magazin Pečat da je ključno pitanje za Republiku Srpsku budućnost dejtonske strukture BiH u svjetlu promjena svjetskog poretka nakon okončanja sukoba u Ukrajini.
Јekatarina Entina - Foto: RTRS
Јekatarina EntinaFoto: RTRS

- Sada je ključno pitanje rješavanje problema mira na Balkana, pitanje BiH, pitanje kako sada ide sa Dejtonskim sporazumom. Mi znamo da Zapad, kao jedan od ključnih igrača, vodi ka centralizaciji BiH, što i subjektivno i objektino ne odgovara interesima Srba - rekla je Entina.

Ona je istakla da, osim Rusije, to razumiju i Kina i dio arapskog svijeta i da će to biti ključno pitanje po okončanju ukrajinske krize.

Kada je riječ o pritiscima Zapada na Republiku Srpsku kako bi prekinula saradnju sa Rusijom i uvela sankcije, Entina je rekla da Srpska ima čvrst stav da se odupre pritiscima i nastavi partnerske i bratske odnose sa Ruskom Federacijom.

- Niko nije očekivao toliko čvrst stav od strane Srba. Ništa se ne mijenja godinama po pitanju naših odnosa između Banjaluke i Moskve, između Milorada Dodika i Vladimira Putina i to je dobro. Kada je riječ o našoj agendi, ona je stabilna, a to su pitanja, prije svega, političke podrške - istakla je Entina.