latinica  ћирилица
26/05/2023 |  10:18 | Autor: SRNA

Anđelković: Dodikova posjeta Rusiji trasira put Srpske za budućnost

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je najvažniji efekat posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Rusiji to što trasira put Republike Srpske za budućnost.
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Anđelković je ukazao na to da se sada definišu novi svjetski odnosi i nova pravila koja će važiti u svijetu, dodajući da su Srbi loše prolazili u starim odnosima i u vrijeme kada su oni bili na snazi, dok je borba srpskog naroda protiv njih često bila defanzivna i svodila se na to da se preživi do nekog boljeg sutra.

Prema njegovim riječima, sada se prvi put javlja nada da će to bolje sutra doći u redefinisanju međunarodnih odnosa, gdje su ključni faktori Rusija i Kina.

- Dodik svojom hrabrom politikom orijentacije na Rusiju, koja nema konkurenciju u Evropi jer to niko ne radi kao on, otvara vrata Republici Srpskoj i Srbiji za budućnost - naveo je Anđelković za Srnu.

On kaže da Rusi danas gledaju ko se prema njima istinski prijateljski ponaša, što gledaju i Kinezi posredno preko Rusa, tako da će ti koji to rade u budućnosti imati šansu da mnogo bolje grade svoje nacionalne pozicije.

- Mi sa Zapadom evidentno nismo ništa mogli da postignemo. Zato je sada važno opstati i razvijati odnose na način koji nam garantuje budućnost - smatra Anđelković.

On je istakao da je Dodik u Rusiji uspio da produži snabdijevanje gasom, a pravi i aranžman za izgradnju novog gasovoda, što je od ogromnog značaja, baš kao i podrška koju Srpska dobija od Rusije za odbranu Dejtona.

- Ipak, prije svega je važno trasiranje puta u budućnost. Ova posjeta uistinu je jedan od elemenata u izgradnji tog puta koji se već neko vrijeme postavlja i mislim da će dati ozbiljan rezultat - zaključio je Anđelković.