latinica  ћирилица
27/05/2023 |  13:04 ⇒ 13:06 | Autor: SRNA

Predložen jednomjesečni pritvor za uhapšene u akciji "Skver"

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je određivanje jednomjesečnog pritvora Amiru Ibrišimoviću, Ismetu Hamziću i Emiru Kukiću koji su uhapšeni u akciji "Skver".
Hapšenja - Foto: SRNA
HapšenjaFoto: SRNA

Kantonalno tužilaštvo tereti ih da su od 2009. godine, u okviru organizovane grupe, preduzimali nezakonite radnje zloupotrebljavajući položaj i falsifikovanjem dokumentacije prometovali većim brojem nekretnina na području Kantona Sarajevo, kojim se nije moglo prometovati, čime su stekli protivpravnu imovinsku korist od najmanje četiri miliona KM.

Sve radnje članovi grupe realizovali su uz pomoć nekoliko advokata i notara, upisivanjem vlasništva nad zemljištem i nekretninama drugim osobama koje nisu stvarni vlasnici, a koje su kasnije preprodavane trećim licima, saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Osumnjičenom Ibrišimoviću pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, dok je Hamziću i Kukiću predložen zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu, u sklopu operativne akcije "Skver", na području Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada, izvršili su pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari te privremeno oduzeli dokumentaciju na više od 40 lokacija.