latinica  ћирилица
29/05/2023 |  11:20 ⇒ 13:45 | Autor: SRNA

Јednomjesečni pritvor trojici uhapšenih u akciji "Skver"

Kantonalni Sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Amiru Ibrišimoviću, Ismetu Hamziću i Emiru Kukiću koji su uhapšeni u akciji "Skver" zbog sumnje na falsifikovanje vlasništva nad zemljištem čime su stekli imovinsku korist od najmanje četiri miliona KM.
Kantonalni sud u Sarajevu - Foto: RTRS
Kantonalni sud u SarajevuFoto: RTRS

Ibrišimoviću je pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao da ponovi krivično djelo, a Hamziću i Kukiću jer postoji opasnost da ponovi krivično djelo, saopšteno je iz kantonalnog Tužilaštva.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu sproveli su u četvrtak, 25. maja, akciju "Skver" u okviru koje su izvršeni pretresi području Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada i privremeno oduzeli dokumentaciju na više od 40 lokacija. Tada su i uhapšeni Ibrišimović, Hamzić, Mutapčić i Kunić.

Kantonalno tužilaštvo tereti ih da su od 2009. godine, u okviru organizovane grupe, preduzimali nezakonite radnje zloupotrebljavajući položaj i falsifikovanjem dokumentacije prometovali većim brojem nekretnina na području Kantona kojima se nije moglo prometovati, čime su stekli protivpravnu imovinsku korist od najmanje četiri miliona KM.