latinica  ћирилица
03/06/2023 |  13:03 ⇒ 15:17 | Autor: SRNA

Minić: Vlada Srpske u kontinuitetu mjerama poboljšava položaj poljoprivrednika

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je da Vlada Srpske u kontinuitetu pokušava mjerama da poboljša položaj poljoprivrednika i da će tako i da nastavi, a da je pozadina kontinuiranih napada na njega iz bijeljinske Gradske uprave političke prirode.
Savo Minić - Foto: RTRS
Savo MinićFoto: RTRS

Minić je za Srnu naglasio da je ponosan na podsticaj od 500 KM po hektaru zasijane površine i da će to uvijek isticati.

- Taj podsticaj je lijep bonus kada je cijena pšenice viša, a sigurno je od pomoći i u godinama kada to nije tako. Ali ako neko očekuje da država može u cjelosti da garantuje proizvođačima da će bez obzira na tržišne okolnosti lijepo zaraditi svake godine, to nije realno i ja takva obećanja nisam i neću da dajem - rekao je Minić.

On je naveo da je uvijek spreman da odgovori na svaku argumentovanu kritiku i da na svaku opravdanu primjedbu pokuša naći način da stvari koriguje i popravi, ali da je, kada su optužbe očigledno isključivo politikantski napad, prepun ličnih napada i uvreda, zaista teško dati neki razuman odgovor.

Minić je dodao da je optužen što su objektivni pokazatelji takvi, da će cijena pšenice, koja jeste berzanska roba, ove godine biti znatno niža nego prošle.

- Kriv sam i što će godina prema progonozama biti znatno kišovitija sa više nepogoda. Kriv sam što se nisam sjetio izvoza u Tursku prošle godine kada nisam ni bio ministar!? U redu, da li je rješenje da poljoprivrednicima kažem da će cijena biti ista kao prošle godine kada je zbog sukoba u Ukrajini ona bila veoma visoka? To su tržišne činjenice, kao što je i meteorološka situacija činjenica - istakao je Minić.

Resorni ministar je naveo da Vlada Republike Srpske u kontinuitetu pokušava mjerama da poboljša položaj poljoprivrednika i da će tako i da nastavi, a da onoga ko ne želi da vidi napore u tom smjeru, ne može natjerati da misli drugačije.

Minić je izrazio uvjerenje da ogromna većina poljoprivrednika prepoznaje činjenicu da je obezbijeđen najveći agrarni budžet do sada.

- Vjerujem da ogromna većina poljoprivrednika prepoznaje činjenicu da je obezbijeđen najveći agrarni budžet do sada. Da se u kontinuitetu razgovara sa svim udruženjima i u realnom vremenu traže optimalna rješenja oko svih problema koje tokom godine iskrsavaju u sektoru agrara, a oni su svake godine prisutni. U granicama mogućeg i realnog činimo sve što možemo i mislim da ljudi to vide - poručio je Minić.

On je rekao da je pozadina kontinuiranih napada iz bijeljinske Gradske uprave na njega političke prirode i da je postalo jasno da je odabran kao atraktivna meta i da je ovo ko zna koji po redu lični napad.

- Sad mi je mana i magisterij iz ekonomije i doktorat iz prava. Škola, kuća, načelnički mandat, sve naravno prikazano van svakog konteksta. Ide se do te mjere lično da to već dobija oblik neke vrste ostrašćenosti. Opet kažem, na objektivne primjedbe sam spreman da odgovaram koliko god je puta potrebno, a ovakav vid napada mi samo ukazuje da političkim oponentima predstavljam problem. Tu im ipak ne mogu pomoći - zaključio je Minić.