latinica  ћирилица
05/06/2023 |  11:46 ⇒ 12:05 | Autor: SRNA

Više od hiljadu radova na godišnjoj izložbi studenata

Godišnja izložba Akademije umjetnosti u Banjaluci biće otvorena u četvrtak, 8. juna, i obuhvatiće više od hiljadu radova 105 studenata sa Studijskog programa likovne umjetnosti iz oblasti crteža, slikarstva, grafike, intermedijalne umjetnosti, grafičkog dizajna, metodike likovne kulture i fotografije.
Godišnja izložba radova studenata - Foto: Ustupljena fotografija
Godišnja izložba radova studenataFoto: Ustupljena fotografija

Izložba daje presjek različitih umjetničkih formi, metoda i strategija djelovanja kojima su se studenti bavili tokom akademske godine, te je dobar način da se istaknu talenat i kreativnost nove generacije mladih umjetnika.

Autorima najboljih radova biće dodijeljene nagrade za crtež, slikarstvo, intermedijalnu umjetnost, grafiku, grafički dizajn "Goran V. Јanković" i fotografiju.

Rukovodilac Studijskog programa likovnih umjetnosti Radoslav Tadić izjavio je Srni da će posjetioci izložbe imati priliku pogledati izbor najboljih radova koje su studenti uradili u protekloj godini.

- Osim studenata sa Studijskog programa likovnih umjetnosti, svoje radove izlažu studenti prve i druge godine sa Studijskog programa Dramske umjetnosti sa smjera animirani film, koji su nastali u okviru predmeta crtanje i slikanje - istakao je Tadić.

On je naglasio da je riječ o 22. godišnjoj izložbi radova studenata Studijskog programa likovne umjetnosti banjalučke Akademije.

Prema njegovim riječima, na internet platformama Akademije biće objavljen onlajn katalog sa reprodukcijama radova.

- Autori vizuala za izložbu kao i onlajn kataloga su studenti druge godine osnovnih studija Nika Romanić i Stefan Mijić, asistent sa Katedre za grafički dizajn. Želim zahvaliti članovima organizacionog odbora koji su više od dva mjeseca vrijedno radili u organizaciji događaja, profesor Borjana Mrđa, viši asistent Maja Bataković, asistent Olivera Basta, Maja Bojić i Јelena Vranješ, kao i dekanu Dragani Purković Macan i fotografu Dejanu Desnici - naveo je Tadić.

Asistent na Katedri za istoriju i teoriju umjetnosti Mladen Banjac dodao je da je na dosad najvećoj izložbi studenata završne godine Akademije umjetnosti prikazana izuzetnost varijacija koja djeluje ohrabrujuće.

- Izložba pokazuje da Akademija raste zajedno sa umjetničkom produkcijom. Iako relativno mlada, Akademija umjetnosti pokazala je značajan napredak tokom prvih 25 godina postojanja, koji se prvenstveno ogleda u radovima i praksama njenih studenata. Ovogodišnja izložba potvrđuje respektabilnost i nagovještava još veću ekspanziju u budućnosti - naglasio je Banjac u svom tekstu za izložbu, "ZA NOVIH 25".

Otvaranje izložbe predviđeno je u 20.00 časova u kampusu na platou ispred glavne zgrade Akademije, dok su muzičku numeru priredili studenti Studijskog programa muzičke umjetnosti pod mentorstvom njihovih profesora, nakon čega slijedi proglašenje nagrađenih studenata i uručenje nagrada.

Izložba će biti otvorena do 1. oktobra i moći će se pogledati na četiri lokacije, zgrada Akademije umjetnosti i Rektorata, u objektu iza zgrade Akademije umjetnosti, prostorijama Akademije umjetnosti preko puta Filološkog fakulteta i na Filozofskom fakultetu.

Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci ove godine proslavlja važan jubilej - četvrt vijeka postojanja i rada, što je osim izložbe studenata obilježeno i nizom prigodnih programa i manifestacija.