latinica  ћирилица
06/06/2023 |  13:27 ⇒ 14:23 | Autor: RTRS

Višković: Srpska spremna na saradnju i dijalog, ali ne i ucjene (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, prokomentarisao je izjavu njemačkog ministra za Evropu Ane Lirman da će Njemačka uskratiti pomoć Republici Srpskoj zbog "secesionističke" politike predsjednika Srpske Milorada Dodika, rekavši da je Srpska spremna na saradnju i dogovor, ali ne i ucjene.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

"Formiranje ekonomsko-socijalnog savjeta na nivou BiH nije u skladu sa Ustavom"

Višković je izjavio da je inicijativa poslanika u parlamentu BiH Nihada Omerovića da se formira ekonomsko-socijalni savjet na nivou BiH pusta želja, jer nije u skladu sa Ustavom BiH.

- Taj prenos nadležnosti neće dočekati da se realizuje. Možda će nekada neka vlast biti spremna da potpiše razne inicijative, ali što se nas tiče to su glupe želje - rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Komentarišući izjavu njemačkog ministra za Evropu Ane Lirman da će Njemačka uskratiti pomoć Republici Srpskoj zbog "secesionističke" politike predsjednika Srpske Milorada Dodika, Višković je rekao da je Srpska spremna za saradnju i dogovor, ali ne i ucjene.

Srpska jedina tokom pandemije pružila besplatnu zdravstvenu zaštitu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Srpska jedina u svijetu u protekle dvije godine, odnosno tokom pandemije virusa korona, pružala besplatnu zdravstvenu zaštitu za sve stanovnike i da su sada poslodavci u obavezi da tu dužnost preuzmu na sebe, kao što je propisano zakonom.

- Pozivam sve privredne subjekte da u ovom prelaznom periodu od 60 dana usklade svoje obaveze. Nikome ne može biti oprošteno da ne plaća osiguranje. Nismo htjeli da naši građani trpe zbog neodgovornog odnosa poslodavaca i zbog toga smo dali prelazni period od 60 dana - rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju postoji 17 vrsta osiguranja, između ostalog, i za nezaposlene i teško oboljele.

- Ko radi, njegov poslodavac je dužan za njega uplatiti osiguranje. Imali smo kontrolu od Ministarstva unutrašnjih poslova, prema Zakonu o radu isplata ličnog primanja bez poreza i doprinosa je krivično djelo. Insistirao sam da produžimo ovaj period kako bi se svi prilagodili novonastaloj situaciji - naveo je Višković.

"Radi se na uspostavljanju registra zaposlenih"

Višković je da se radi na uspostavljanju registra zaposlenih i da je riječ o kompleksnom poslu.

- Svi novi programi traže određeno vrijeme i novac. Nismo to mogli da ispratimo u proteklom periodu, ali na tome se radi - naveo je Višković.

Odgovarajući na pitanje novinara, on je rekao da će registar zaposlenih biti od koristi, jer će se na taj način znati i ko ne dolazi na posao.

"Formirati banku Republike Srpske"

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da bi trebalo da bude formirana banka Republike Srpske kako bi se u finansijskom sektoru izbjeglo ucjenjivanje pojedinih banaka.

- Postoje banke čiji vlasnici naređuju da ne posluju sa institucijama Srpske i toga se moramo riješiti. Oni žele da vide ekonomski slom Republike Srpske, a jedno je sigurno da Srpska neće bankrotirati - rekao je Višković.

On je istakao da bi u narednom periodu trebalo da u stečajnom postupku bude riješeno pitanje Banke Srpske.

"Oznaka tajnosti za auto-put Banjaluka-Prijedor do izvođenja radova"

- Postoje obaveze koje treba da ispuni i jedna i druga strana, da bi se došlo do ugovora o izvođenju radova - naveo je Višković.

U toku je treća redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na inicijativu predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandića, na kojoj se razmatra Prijedlog rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, u kojoj se pozdravlja pravo Srbije da brani opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ukoliko se kosovski Albanci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja.