latinica  ћирилица
06/06/2023 |  18:57 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Inflacija i rast kamatnih stopa obaraju cijene nekretnina u zemljama EU (VIDEO)

Evropa se bori sa rastom kamatnih stopa i inflacijom. Zbog rasta kamata, cijene nekretnina u Evropi prvi put od 2015. godine u značajnom su padu.
Stanogradnja -
Stanogradnja

Evropska centralna banka kao jedno od rješenja ponudila je podizanje referentene kamatne stope, kako bi spustili inflaciju na dva odsto. Ova odluka trgovcima nekretnina u Evropi donijela je loš promet, zbog čega su mnogi zatvorili firme, jer građani zbog rasta kamata nisu u prilici da uzimaju kredite i kupuju nekretnine.

Cijene stambenih prostora u evrozoni počele su nekontrolisano da padaju zbog visokih kamatnih stopa, koje su nedostižne za građane, a neprivlačne ulagačima. Evropska centralna banka iznenadni rast kamatnih stopa pravda pokušajem da se stagnira inflacija, koja je u maju iznosila preko šest odsto.

Da situacija nije nimalo jednostavna, za našu televiziju objašnjava i Dragan Cvetković, vlasnik agencije za nekrentine u Austriji.

- Kupovina nekretnina je opala i mi to osjetimo. Kako smo mi među 10 najjačih agencija ovdje u Austriji, mi još uvijek "plivamo", ali mnogi su već propali i zatvorili svoje radnje. Situacija nije baš ružičasta, kako bi se reklo - kaže Cvetković.

Šefica Evropske centralne banke Kristin Lagard kaže da su inflatorni pritisci i dalje snažni u 20 zemalja koje koriste evro. Naglasila je da će banka podići svoje referentne kamatne stope dovoljno visoko da inflaciju spusti na cilj od 2% – i da će zadržati takve visoke stope "koliko god je potrebno".

Trenutna fiksna kamatna stopa u Austriji premašila je četiri odsto, dok je samo prije dvije godina bila oko 1,5 odsto. Na ovakva kretanja na tržištu nedavno su upozoravali i naši strunjčaci. Pritisak na prihode građana, kažu, bio je toliko velik da je bilo i za očekivati ovakvu situaciju u zemljama Evropske unije.

- Dolazimo u situaciju da imamo opterećeno tržište, smanjene mogućnosti dizanja kredita i smanjene mogućnosti kupaca. Onda je i logično da je cijena roba, u ovom slučaju nekretnina, najviše prilagođena potrebama tržišta - ističe ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Ekonomisti tvrde da bi se uskoro i na našem tržištu mogao očekivati pad cijena nekretnina za oko 10 odsto. Ipak, kažu, rano je davati bilo kakve prognoze dok ne izađu procjene godišnje inflacije.

- Doće do manjeg smanjenja cijena stanova. Neke informacije već govore da su otprilike cijene metra kvadratnog u Banjaluci manje za otprilike 150 evra - navodi Ljuboja.

Cijene stanova u Srpskoj po kvadratnom metru su između 2.000 i 5.000 maraka, dok u Njemačkoj kao najrazvijenijoj evropskoj zemlji, dostižu cijenu i do pet hiljada evra po kvadratu.

Prema prognozama stručnjaka kroz narednih godinu dana doći će do stagnacije cijena u ovom sektoru, ali je, kažu, za očekivati povećanje kada se stabilizuju parametri porodičnih prihoda.