latinica  ћирилица
06/06/2023 |  21:20 ⇒ 07/06/2023 | 07:26 | Autor: RTRS

Poslanici NSRS nastavljaju raspravu o izmjenama Zakona o srednjem obrazovanju

Treća redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u srijedu u 10 časova raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju – po hitnom postupku.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Sjednica je počela danas poslaničkim pitanjima predsjedniku Vlade Republike Srpske.

Na usvojenom dnevnom redu Treće redovne sjednice nalazi se 18 tačaka. Sa dnevnog reda povučen je Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2022. godinu, na njihov zahtjev.

Poslanici će na sjednici, između ostalog, razmatrati i Nacrt zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa Svetog manastira Hilandar - prijedlog predsjednika Republike Milorada Dodika.

Narodna skupština razmotrila je Prijedlog Rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije . prijedlog predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića

Obrazlažući kao predlagač Prijedlog rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije predsjednik Stevandić je rekao da se Rezolucijom pozdravlja pravo Srbije da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet garantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kao prava koja joj niko niti može osporiti niti oduzeti.

U dokumentu se osuđuje i konstantno kršenje ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva, posebno prava na život i na imovinu, od kosovskih Albanaca i njihovih vlasti, a pozivaju se predstavnici međunarodne zajednice da to ozbiljno osude.

Stevandić je rekao da se nakon 1999. godine i Kumanovskog sporazuma, te Rezolucije 1244. Ujedinjenih nacija pokazalo da međunarodne garancije nisu bile prepreka za daljnje pogrome, ugrožavanje života i kulturnog naslijeđa na Kosovu i Metohiji. Podsjetio je da za martovski pogrom 2004. godine niko nije odgovarao, kao za i brojna ubistva, pokušaje ubistva, otimanja i protjerivanja srpskog naroda.

On je pozvao na podršku Srbima na Kosovu, ali i svim aktima i potezima Republike Srbije, a međunarodne faktore u Evropskoj uniji i Ujedinjenim cacijama pozvao je na poštovanje Rezolucije 1244. kao i Povelja o ljudskim pravima koja se, što se Srba tiče, nemilice krše.

Stevandić je za trenutnu krizu na Kosovu i Metohiji okrivio isključivo predsjednika privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija, kojem je, kako navodi Stevandić, “potpuno jasno da se geopolitčki raspored snaga u svijetu mijenja i da je izvjesno poboljšanje tih uslova za Srbiju i Srbe zbog čega su kosovski lideri, prevashodno Kurti, pokrenuli talas nasilja, pokušavajući da eskaliraju veći sukob i u njega uvuku NATO i zemlje Evropske unije kao podršku svojim odlukama”.

Na kraju izlaganja Stevandić je poslanike pozvao na sabornost i zajednički stav po ovom pitanju i usvajanje Rezolucije.

Poslanici su okončali i raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima - po hitnom postupku.

Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan rekao je da će se u skladu sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima stvoriti zakonski okvir i urediti pitanja neophodna za obavljanje srednjoškolskog obrazovanja i vaspitanja u okviru Srednje škole unutrašnjih poslova pri resornom ministarstvu

Preostale tačke Dnevnog reda:

4. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju – po hitnom postupku;

5. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske;

6. Nacrt zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa Svetog manastira Hilandar – prijedlog predsjednika Republike;

7. Nacrt zakona o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske;

8. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske;

9. Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za period 1. 1 – 31. 12. 2022. godine;

10. Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova za 2022. godinu;

11. Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Komisije za koncesije za 2022. godinu;

12. Izvještaj o radu i izvršenju Rebalansa finansijskog plana – Budžeta ЈU Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za period 1. 1 – 31. 12. 2022. godine;

13. Godišnji izvještaj o radu Ombudsmana za djecu za 2022. godinu;

14. Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2022. godinu;

15. Informacija o odlukama o pomilovanju u 2022. godini;

16. Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj za drugi Projekat podrške zapošljavanju (WB IBRD 9381-BA);

17. Prijedlog odluke o kriterijumima za ocjenu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj;

18. Izbor i imenovanja.