latinica  ћирилица
09/06/2023 |  17:02 ⇒ 19:27 | Autor: RTS

Vučić: Priština mora da napravi ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima

Predsjednik Aleksandar Vučić kaže da Priština mora da napravi određene ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima na sjeveru Kosova i Metohije.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs)

Srbi na sjeveru Kosova i Metohije su uvijek spremni za razgovore, ali zauzvrat mora nešto da im se ponudi, poručuje Vučić.

- Svi Srbi na sjeveru Srbiju vide kao svoju zemlju, a ne Kosovo. To je realnost - rekao je Vučić u intervjuu za Rojters i dodao da "neko treba da se uhvati u koštac i tamo organizuje (nove) izbore".

Podsjetio je da i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština, kao i da još uvijek nije došlo do povlačenja kosovskih specijalaca i albanskih gradonačelnika.

Odgovarajući na navode predsjednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani koja je optužila Beograd za miješanje u izborni proces na sjeveru KiM, Vučić je rekao da je "zastrašujuće šta ti ljudi pričaju".

Poručio je i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije spreman za kompromis.

- Siguran sam da Kurti neće uložiti ni minut svog vremena, ni kap znoja da pronađe kompromisno rješenje - rekao je Vučić.

Ukazao je da Vojska Srbije razmišlja da li da smanji svoju borbenu gotovost.

- Naše vojne snage ćemo držati u visokoj pripravnosti, a ne u najvišoj borbenoj gotovosti, jer to mnogo košta - dodao je Vučić.

Dodao je da je Srbija u pregovorima sa Francuskom o kupovini borbenih aviona "rafal", kao i da pregovara o daljem jačanju svoje vojske zapadnim oružjem.

Naglasio je da Srbija ostaje na evropskom putu, kao i da je uspjela da izbalansira svoju spoljnu politiku kako bi omogućila nastavak prijateljskih odnosa sa istorijskim saveznicima Rusijom i Kinom.