latinica  ћирилица
13/06/2023 |  08:46 ⇒ 08:50 | Autor: SRNA

Preduzeće Industrija alata Trebinje izvozi više od 95 odsto proizvoda

Preduzeće Svislajon industrija alata Trebinje više od 95 odsto proizvoda iz svoje široke palete plasira na svjetsko tržište, a konkursi za prijem radnika u proizvodnji stalno su otvoreni, izjavila je direktorka ove firme Јovanka Uljarević.
Industrija alata Trebinje - Foto: RTRS
Industrija alata TrebinjeFoto: RTRS

Uljarevićeva kaže da ovo preduzeće proizvode već duže, osim u države bivše Јugoslavije, izvozi u Italiju, Austriju, Tursku, Španiju, Njemačku, Belgiju, kao i SAD i Kanadu, ali da se otvaraju i nova tržišta.

Ona je navela da Svislajon industrija alata ima oko 400 radnika čije zarade zavise od učinka.

- Teže je firmama koje usluge i proizvode prodaju na strano tržište, nego onima koje ih plasiraju na domaće. Iz Svislajon sistema bio je upućen prijedlog Vladi Republike Srpske da se za realni sektor smanje fiskalni i parafiskalni nameti, kako bi se to prelilo na lična primanja zaposlenih - rekla je Uljarevićeva za Srnu.

Ona ističe da je kvalifikovana radna snaga problem svima, pogotovo u metalnoj branši.

- Trenutno imamo dovoljno radnika, ali zbog relativno starije radne snage konstantno su otvorena vrata za mlade koji žele da se oprobaju i nauče posao - navela je Uljarevićeva.

Ona je dodala da su stalno otvoreni konkursi za prijem radnika u proizvodnji, ali da nema dovoljno zainteresovanih kandidata.

- Industrija alata ima potrebu za modernizacijom opreme i mašina, a budući investicioni planovi odnose se na poboljšanje uslova rada i ulaganje u novu procesnu opremu. Trenutno smo u fazi stavljanja imovine Industrije alata u funkciju, što bi riješilo dalji investicioni razvoj - rekla je Uljarevićeva.

Ona je istakla da je većinski vlasnik izmirio sve obaveze za doprinose, povezao cjelokupan staž radnicima, čime su riješene dugogodišnje muke.

- Uz to, cjelokupna imovina bila je zarobljena hipotekom u korist Poreske uprave i cijeli ovaj period zbog dugovanja nismo imali podsticaje države kao izvoznici - navela je Uljarevićeva.

Napomenula je da IAT više nema nikakvih dugovanja državi, a samim tim su omogućeni dalji razvoj i investicije.

- Ove godine očekujemo značajniji podsticaj izvoza, jer posljednjih 15 godina po tom osnovu nismo dobili ni marke. Industrija alata planira da radi, modernizuje opremu, ostvaruje prihod. Imamo dovoljno ugovorenog posla i nadamo se da ćemo do kraja godine biti još uspješniji i bolji - istakla je Uljarevićeva.