latinica  ћирилица
30/06/2023 |  12:01 ⇒ 12:19 | Autor: RTRS

Festival inkluzivnog plesa u Banjaluci; Invaliditet nije prepreka u plesnoj zajednici (VIDEO)

U Banjaluci se ove godine prvi put održava internacionalni Festival inkluzivnog plesa čiji su domaćini Fakultet za fizičko vaspitanje i sport i akademski plesni klub Habanera.
Invaliditet nije prepreka u plesnoj zajednici - Foto: RTRS
Invaliditet nije prepreka u plesnoj zajedniciFoto: RTRS

Učesnici dolaze iz Španije, Amerike, Indonezije, Slovenije, a Festival se sastoji od raznih radionica, kao i javnog nastupa koji je predviđen za sutra na trgu Krajina u 13 časova.

Da invaliditet nije prepreka za ples pokazala je i Banjalučanka jedna od najboljih sportistkinja Biljana Nedić, koja se prva kod nas odvažila da pokaže kako uživa uz muziku.

Nakon dvije godine od osnivanja internacionalne mreže organizatori su odlučili da ove godine Banjaluka bude mjesto održavanja jednog ovakvog festivala koji pokazuje da i lica sa invaliditetom mogu da budu dio plesne zajednice.

Fakultet za fizičko vaspitanje i sport banjalučkog univerziteta već je kroz nastavni program učinio prve korake u inkluziji, a sada je domaćin prvog Festivala inkluzivnog plesa što je svakako podstrek za dalji rad.

- Bavimo se savremenim plesom istražujući vrijeme i prostor. To činimo improvizacijom plesnih elemenata i pokreta. Nije ništa problem, čak je i lako podučavavati, jer ja ne pokazujem pokrete već dopuštam da svako kreira svoj pokret u prostoru na osnovu onoga što ja pričam i mislim da je to najlakši način da se svi uključe u ovaj vid plesa - rekla je plesna instruktorka iz Amerike Silva Laukanen.