latinica  ћирилица
10/07/2023 |  16:40 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Minić: Zbog afričke svinjske kuge vanredna situacija na području Semberije i Majevice (VIDEO)

Zbog pojave i širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja Vlada je proglasila vanrednu situaciju za područje Bijeljine Lopara i Ugljevika.
Savo Minić - Foto: RTRS
Savo MinićFoto: RTRS

Sve raspoložive snage stavljaju se pod kontrolu Republičkog štaba.

Resorni ministar Savo Minić kaže da su dolazili izvještaji koji govore da se na terenu ne radi kako to zahtjevaju pravila struke i što je obaveza lokalnih zajednica i zato je Vlada morala djelovati.

- Ovdje mora da se radi, a ne da se sazivaju konferencije. Bijeljina nije bila u mogućnosti da odgovori ovom zadatku - kaže Minić.



- Vidjeli ste na terenu da su dolazili izvještaji koji upravo govore o tome da se na terenu ne radi ni blizu kako to zahtjevaju pravila struke. Već nekoliko dana se uginule životinje nalaze u dvorištima, sve ono što je trebala da uradi jedinica lokalne samouprave nije uradila i iz toga razloga išao je prijedlog na Republičkom štabu i Vlada Srpske donijela odluku - kaže Minić.

Navodi da će Vlada Republike Srpske "tražiti od Agrarnog fonda Bijeljine dva miliona maraka koja postoje na računu, a zbog nekih procedura ta sredstva nisu uplaćena, da se uplate za naknadu štete poljoprivrednim proizvođačima i farmerima."