latinica  ћирилица
25/07/2023 |  15:56 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Brčko: Obilježeno 30 godina od akcije "Sadejstvo 93", otkriven spomenik srpskim borcima (VIDEO)

U Brčkom je obilježeno 30 godina od vojne akcije "Sadejstvo 93" i proboja "strujnog koridora". Služen je parastos za poginule borce u toj akciji, među kojima su i 23 borca Garde Panteri. U okviru obilježavanja tri decenije od te akcije otkriven je osveštan spomenik posvećen poginulim gardistima.
Brčko - otkriven spomenik borcima garde "Panteri" - Foto: SRNA
Brčko - otkriven spomenik borcima garde "Panteri"Foto: SRNA

Operaciju "Sadejstvo 93" , VRS počela je u Posavini 20.jula 1993. godine. U to vrijeme bilo je ugroženo snabdijevanje električnom energijom Krajine , pa je odlučeno da se proširi koridor kod Brčkog da bi se uspostavilo funkcionisanje dalekovoda i trafostanica kroz sela Brod, Donja Brka, Lipovac, Đukići.

- Domaćinstva po par mjeseci nisu dobijala struju, iz HE Bočac snabdijevani su samo neki objekti infrastrukturni kao što je UKC , Vodovod i par značajnijih institucija - podsjetio je general Dragomir Keserović, Prvi Krajiški korpus VRS.

Akciju "Sadejstvo 93" pripremio je tadašnji pukovnik , a kasnije general Novica Simić, kaže Lazar Ritan iz Policije Prvog krajiškog korpusa

- Akcija je bila izuzetno pripremljena, učestvovale su snažne jedinice , nažalost ona je malo zapostavljena u ovim poslijeratnim godinama - dodao je Simić.

U ovoj akciji bile su nagažovane jedinice Istočnobosanskog i Krajiškog korpusa VRS, raspoređene u dvije taktičke grupe. Prva se oslanjala na specijalne jedinice "Garda Panteri" i "Peša", te prvi bataljon vojne policije.

Povodom obilježavanja tri decenije od akcije "Sadejstvo" , u Potočarima je okriven i osvještan spomenik za 23 poginula pripadnika specijalne jedinice "Garda Panteri".

Vijence na spomenik palim gardistima položili su zvaničnici Republike Srpske i Brčko distrikta.

Bivši komandant Prve posavske brigade Milorad Kutlešić rekao je da je operacija "Sadejstvo 93" ispunila svoja tri cilja, od kojih je prvi bio da se proširi koridor prema Srbiji, drugi da se zapadni krajevi Republike Srpske obezbijede strujom i treći da se spriječe muslimansko-hrvatske operacije kojima su htjeli da presijeku Brčko sa dvije strane i dovedu ga u puno okruženje.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, koji je položio vijenac na otkriveni spomenik, poručio je da se treba boriti za ravnopravan život srpskog naroda sa ostalima sa kojima dijele ovaj prostor, da im ne ugrožavaju vitalna prava i da sve ono što osigurava normalan život ne bude ugroženo.

Ulaskom VRS u Brčko 27. jula 1993. godine, operacija "Sadejstvo" završena je srpskom pobjedom. Uspostavljene su nove ojačane linije fronta koje su ostale linije razdvajanja do kraja rata.