latinica  ћирилица
18/08/2023 |  18:23 ⇒ 22:07 | Autor: RTRS

Dodik: Za razliku od Šmita, ja čitam Dejton, ne tumačim ga (VIDEO)

Neka Kristijan Šmit javno pokaže Rezoluciju kojom je potvrđen i tako dokaže da je visoki predstavnik, odgovor je zvaničnika Srpske na izjavu Nijemca u intervjuu za Glas Amerike. Šmit je rekao da Dodik svjesno ne razumije Dejtonski sporazum i krši njegovu poziciju, na šta mu je predsjednik Republike Srpske odgovorio - za razliku od Šmita ja čitam Dejton, ne tumačim ga.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Svjesno ili ne, poziva se Šmit i na, kako kaže, jasan odgovor generalnog sekretara UN, Antonija Guteresa, Željki Cvijanović, o njegovom imenovanju. I opet Šmit dobro ne tumači, jer Guteres u odgovoru nije potvrdio da takva Rezolucija postoji.

Da li iz straha da se i sam ne upetlja u zamršeno klupko pravnih nelogičnosti, pokaže se kao loš glumac BH političkih igrokaza, nelegitimni Kristijan Šmit u intervjuu za Glas Amerike nije htio da komentariše optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića. Pa ni kada ga je voditeljka podsjetila na izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je naveo da Šmit svojom ulogom ne želi dobro BiH. Nešto rječitiji bio je kada je upitan da li će posegnuti za dodatnim sankcijama Dodiku.

- Dodik nažalast ne vidi pravnu realnost. Izuzetno se brinem o serioznosti takvog rada u Srpskoj .Ako pogrešno razumijemo Dejtonski ugovor kao što to radi Dodik onda je to svjesno nerazumjevanje.Čemu to pozorište i igra - istakao je Šmit.

Ko od BiH pravi pozorište i glumi visokog predstavnika , pitaju u Republici Srpskoj. Predsjednik Milorad Dodik po ko zna koji put traži od Šmita da pokaže rezoluciju UN kojom je imenovan. Zašto je njemački naturščik ne može naći? Ne postoji, podsjeća Dodik.

- Tu dolazimo do ključne stvari. Šmit, koji se lažno predstavlja, nije smio da udari na Narodnu skupštinu nego je udario na predsjednika Republike koji je potpisao Ukaz. Zato napada predsjednika Narodne skupštine. On je došao ovdje da dijeli pravdu i govori kako Tužilaštvo treba da radi, kako neko treba da ispituje Stevandića. To nigdje nema na svijetu - rekao je Dodik

Nelegitimni Šmit očekuje i da se provjeri uloga Stevandića za vrijeme rata. Za Stevandića Šmit, lažni visoki predstavnik, čini nova krivična djela.

- Pored krivičnog djela lažnog predstavljanja, sad činite i nova krivična djela - trgovina uticajem i zloupotreba položaja, jer se miješate u rad pravosuđa, direktno im naređujući šta da rade. Za to bi u Njemačkoj ili bilo kojoj zemlji EU, već bili uhapšeni i procesuirani. Prilično bijedno da kao čovjek, bez obzira na nedostatak legitimiteta i legaliteta, progonite demokratski izabrane srpske predstavnike istakao je Stevandić.

Da su u političkom igrokazu prešli crvenu liniju, upozorava i zvanični Beograd. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je Zapad - šta očekuje kada ćuti na laži o "velikoj Srbiji" koju izmišlja Denis Bećirović. I šta misle oni koji su trideset godina ćutali, da li sada misle da je vrijeme za obračun sa Republikom Srpskom.

- Za Srbiju je teška situacija nakon sankcija, kao i neprimjerenih i neodgovornih optužnih akata podignutih protiv Dodika i direktora Lukića. Sada se vodi i hajka protiv predsjednika NSRS Nenada Stevandića. A gdje mislite da vas to vodi dokle mislite da to ide šta očekujete da se desi na kraju. Da Srpska ide na samouništenje i samoukidanje, šta je to što očekujete? - naveo je Vučić.

Da li Šmit obmanjuje javnost i kada pokušava da svoj legitimitet i legalitetet traži i u odgovoru generalnog sekretara UN, Željki Cvijanović prije mjesec. Podsjećamo da ju je Guteres uputio na bazu podataka UN. A tamo samo rezolucije o ranijim imenovanjima. Karl Bilt 95-te; Karlos Vestendorp 97-me, Volfgangu Petriču 99-te; Pedi Ešdaun 2002-ge; Miroslav Lajčak 2007-me; Valentin Inck 2009-te. Izuzetak je Kristijan Švarc-Šiling koji je 2006-te dobio pismo podrške, nakon što su njegovo imenovanje blokirali Amerika i Britanija, jer je zagovarao smanjenje bonskih ovlašćenja. Za Šmita ni pismo podrške. Ali se usudio da tumači Guetersovo pismo koji je potvrdio da ne postoji rezolucija o njegovom imenovanju, podsjeća Radovan Kovačević.

- Guteresa smo pitali samo jednu stvar - kojom rezolucijom SB UN je Kristijan Šmit izabran za viskog predstavnika u BiH, a u odgovoru smo dobili to da takva rezolucija ne postoji, odnosno Guteres nas je uputio na arhivu SB, gdje ne postoji nijedna rezolucija o tome da je Šmit izabran za bilo šta u BiH .Šmitovi kompleksi imaju razornu snagu i razvaliće BiH - naveo je Kovačević.

Ni ne čudi što tumači ovakvo jedno pismo kad, podsjeća Kovačević, nelegitimni i nepozvani Šmit usuđuje se da tumačiti Ustav i Dejtonski sporazum Republici Srpskoj koja je taj dokument potpisala. A Šmit potpisujući neustavne zakone, istovremeno potpisuje odgovrnost za krah BiH. Svjesno ili nesvjesno- manje značajno.