latinica  ћирилица
19/08/2023 |  15:20 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Brojni vjernici na obilježavanju krsne slave crkve u Pofalićima (VIDEO)

Crkva Preobraženja Gospodnjeg u sarajevskom naselju Pofalići danas je obilježila krsnu slavu.
Pofalići-krsna slava - Foto: SRNA
Pofalići-krsna slavaFoto: SRNA

Liturgiju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je u besjedi naveo da je ovaj praznik posvećen sjećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor, kada se prvi put njegova božanska priroda učinila vidljivom i kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

- Treće godine propovijedanja nove vjere, Isus Hristos poveo je apostole i učenike svoje - Јakova, Petra i Јovana u planinu gdje se u toku noći preobrazio pred njima i pokazao im neke od svojih božanskih moći. Osim preobraženog Isusa, pojavili su se i proroci Mojsije i Ilija i začuo se glas Božiji, koji apostolima reče da nikad ne gube vjeru u njega i njegovog Sina - istakao je mitropolit Hrizostom.

Nakon liturgije, lomljenja slavskog kolača i litije vjernicima je podijeljeno osveštano grožđe, budući da se, prema starim običajima, na današnji praznik počinje jesti grožđe, a potom su uslijedili slavski ručak i narodno veselje u porti hrama.

Obilježavanju je prisustvovao veliki broj vjernika, kao i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Ćosić je rekao da Srbi ne zaboravljaju svoje korijene, poručujući da je Crkva Preobraženja Gospodnjeg svjetionik za sarajevske Srbe, mjesto gdje su se krstili, vjenačvali, sve svoje pravoslavne obrede završavali kako prije, tako i danas.

- Današnje sabranje naroda pokazuje koliko ova crkva od momenta kada je osveštana 1940. godine i godinama potom okuplja narod. Pa i u ovo vrlo teško vrijeme kada Srba u Sarajevu gotovo nema, dolaze ljudi koji su živjeli ovdje i čiji su preci desetljećima i stotinama godina unazad živjeli ovdje - rekao je Ćosić.