latinica  ћирилица
20/08/2023 |  15:19 ⇒ 23:01 | Autor: SRNA

Vladika Metodije na Krnovu služio pomen pripadnicima Јugoslovenske vojske u otadžbini

Njegovo preosveštenstvo vladika budimljansko-nikšićki Metodije danas je na Krnovu kod Nikšića služio pomen stradalim pripadnicima "Gvozdenog puka" Јugoslovenske vojske u otadžbini, koje su crnogorski partizani većinom ubili bez oružja i bacili u vrtače i provalije 25. i 26. avgusta 1944. godine.
Krnovo-pomen - Foto: SRNA
Krnovo-pomenFoto: SRNA

Nakon opijela i pomena tokom kojeg su pročitana imena samo 68 poginulih, čija se imena znaju, od oko 350 ubijenih, episkop Matodije je istakao da je Krnovo mjesto stradanja čistih duša.

- Pomen smo služili nevino postradaloj mladosti, njihovim čistim dušama, koje nas danas gledaju sa neba - naveo je vladika Metodije.

On je dodao da je na Krnovu ubijen cvijet mladosti Bjelopavlića, Zete, Lješnjana i Podgorice.

- Ovo ne radimo radi mrtvih, nego zbog živih, jer samo tako možemo se pomiriti, jer svako ima pravo na grob, a izvršioci ubistava nevine mladosti na Krnovu avgusta 1944. godine oduzeli su im to pravo. Nikada se nećemo pomiriti, ako im to pravo ne vratimo - rekao je vladika Metodije.

Okupljenim na pomenu na Krnovu pismom se obratio srpski akdemik Matija Bećković koji je istakao da je Krnovo krvava planina nevino stradale srpske mladosti iz Crne Gore.

- Ta nevjerovatna borba na Krnovu trajala je svega jedan dan. Međutim, četnički poraz bio je težak i nepovratan kakav odavno nismo doživjeli. Na bojnom polju je ostalo više od 350 mrtvih i 180 ranjenih. Partizani su imali samo jednog poginulog - podsjetio je Bećković na krvave dane avgusta 1944. godine.

On je naveo da "Gvozdeni puk" nije znao da se vodi borba i da borbe nije ni bilo.

- Iz mnogo nerazumljivih razloga "Puk" sa oko 900 mladića upao je u klopku i svi su zarobljeni. Onda je počelo izvođenje zarobljenih, nevinih mladića u grupama po 10, 15 i počelo veliko strijeljanje - dodao je Bećković.

On je naglasio da ti omladinci ili, kako su ih zvali nacionalisti, nisu bili nimalo krivi, praktično se nisu borili ni sa kim, a mnogi nisu imali ni oružje.

- Mnogi nisu ni puške imali, tako je došao taj kobni 23. avgust 1944. kada je na Krnovu likvidirana naša najljepša mladost - rekao je Bećković.

U ljeto 1944. godine u Podgorici je Komanda Јugoslovenske vojske u Otadžbini formirala "Gvozdeni puk". Činili su ga regruti iz Lješanske nahije, Bjelopavlića, Zete i okoline Podgorice, mlađih godišta, koji nisu imali nikakvog borbenog iskustva.

Komandant puka bio je Petar Anđelić, aktivni poručnik vojske Kraljevine Јugoslavije. Omladinci su trebali biti kadar buduće oficirske škole Јugoslovenske vojske u Otadžbini. Puk je upućen na Krnovo gdje je trebalo da bude zaštitnica Durmitorskoj brigadi.

Današnjem pomenu su prisustvovali rodbina stradalih, kao i predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević.