latinica  ћирилица
13/09/2023 |  15:14 ⇒ 15:17 | Autor: RTRS

Bingo i organizacija Tink pink potpisali ugovor o saradnji

Bingo grupacija, najveće domaća grupacija i najveći poslodavac u BiH koji zapošljava skoro 9.000 osoba, od kojih su 70 odsto žene i neprofitna organizacija Tink pink /Think Pink/ - Zajedno smo jedno potpisali su ugovor o zajedničkom djelovanju čija je misija podizanje svijesti o raku dojke i pružanje podrške ženama koje se suočavaju s ovom bolešću.
Bingo-ugovor o saradnji - Foto: Ustupljena fotografija
Bingo-ugovor o saradnjiFoto: Ustupljena fotografija

- Kada žene žive sigurne, ispunjene i produktivne živote, sposobne su doseći svoj puni potencijal, a time i doprinijeti rastu i razvoju društva - rekla je CEO Bingo grupe Ljiljana Kunosić, izražavajući suštinu saradnje najveće domaće poslovne grupacije i organizacije Tink pink - Zajedno smo jedno.

Kunosićeva je istakla da se posvećenost Bingo grupacije ženskom osnaživanju odražava u dubokom uvjerenju da je to ključno za zdravstveni i socijalni razvoj porodice, zajednice i zemlje u cjelini.

- Saradnja s organizacijom Tink pink - Zajedno smo jedno korak je prema osnaživanju žena i stvaranju svijeta u kojem svi zajedno rastemo i razvijamo se, a redovni pregledi postaju odraz osnovne brige o sebi. Moja preporuka svim ženama, bez obzira na njihovu životnu dob, jeste da idu na redovne godišnje preglede koji pomažu ranom otkrivanju bolesti i spašavanju života - rekla je Kunosićeva.

U okviru ove saradnje Bingo grupacija i organizacija Tink pink organizuju edukacije i preventivne preglede za više od 6.000 radnica Bingo grupacije. Aktivnosti su počele u Tuzli i okolnim gradovima u maju ove godine, pri čemu je odziv u odnosu na ukupan broj radnica bio blizu 90 odsto.

- Rak dojke je najčešće dijagnostikovana zloćudna bolest kod žena, a statistike pokazuju da svaka deveta žena obolijeva od ovog raka. Zbog toga je partnerstvo s Bingo grupacijom izvanredan korak naprijed u našem zajedničkom cilju borbe protiv raka dojke. Naša organizacija radi na edukaciji i prevenciji, a Bingoće nam omogućiti da dopremo do većeg broja žena i podignemo svijest o važnosti redovnih pregleda i samopregleda. Saradnja sa Bingom je jedno od naših najznačajnijih partnerstava u sferi prevencije i saradnje sa profitabilnim sektorom na šta smo izuzetno ponosni. Zajedno smo jači, i zajedno ćemo doprinijeti boljem zdravlju žena u cijelom regionu  - rekla je Nela Hasić, regionalna direktorka organizacije Tink pink - zajedno smo jedno.

Potpisivanjem ugovora o saradnji, Bingo je postao generalni pokrovitelj 16. po redu trke/šetnje za ozdravljenje "Race for the Cure", čiji je cilj podizanje svijesti o prevenciji karcinoma dojke. Sva sredstva prikupljena putem registracija namijenjena su za organizaciju besplatnih mamografskih pregleda u ruralnim dijelovima BiH, kao i za pružanje "paketića prve pomoći" svakoj ženi koja je prošla operaciju zbog raka dojki.

"Trka/šetnja za ozdravljenje", održava se istovremeno u više od 150 gradova širom svijeta. Svake godine oko milion ljudi koji šetaju ili trče kako bi podržali unapređenje zdravlja žena.

Bingo grupacija će nastaviti da podržava inicijative koje promovišu osnaživanje žena, s uvjerenjem da je to ključno za unapređenje društva.