latinica  ћирилица
15/09/2023 |  17:58 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Srpska i Srbija slave Dan srpskog jedinstva; Ponosni na praznik koji svetkujemo (FOTO/VIDEO)

Republika Srpska i Srbija slave 15. septembar - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastaveFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Centralna manifestacija obilježavanja održana je u Nišu, gdje su prisustvovali predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić.

Manifestaciji u Nišu prisustvovali su i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković i patrijarh srpski Porfirije.

---------------------------------------

19.05 - Ponosan sam na praznik koji danas svetkujemo. Zajednički smo odluku o tom prazniku donijeli Republika Srpska i mi. Mi Srbi smo uvijek umjeli da se razjedinjujemo i da sebi pogrde izmišljamo ili da lako tuđe pogrde prihvatamo. Zamislite da kažu da postoje hrvatski Srbi... Zašto nikad nije postojao srpski Hrvat, srpski Bošnjak... Nigde to niste mogli da čujete. Samo ste mogli da čujete da postoje neki drugi Srbi - rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

18.50 - Pripadam srpskom narodu i ne pripadam "bosanskim Srbima", i uvijek žele da razbiju naše nacionalno jedinstvo, da priznamo i damo sve ono što imamo da bismo se nekome dopali, a tako ne može, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

18.15 - Čestitam Dan srpskog jedinstva cijelom našem narodu gdje god se nalazio, izjavio je patrijarh Porfirije na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana srpskog jedinstva u Nišu.

Patrijarh je naglasio da se raduje što je opet sa srpskim narodom u Nišu.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

18.09 - Intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije počela je centralna manifestacija u Nišu.

18.00 - Na mirnom skupu podrške "Granica postoji" u Filipovićima kod Foče građani su razvili srpsku zastavu dugu 50 metara.

Foča - zastava (Foto: RTRS)

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, zajednički praznuju.

Praznik je ustanovljen 2020. godine, kao sjećanje na dan proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.

Ova bitka spada među najvažnije događaje u srpskoj istoriji, bila je odlučujuća za slom Centralnih sila, jer je mjesec i po dana kasnije, Austrougarska kapitulirala.