latinica  ћирилица
16/09/2023 |  12:25 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Delegacija Narodne Republike Kine u posjeti Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci (VIDEO)

Delegacija Narodne Republike Kine posjetila je Poljoprivredni fakultet u Banjaluci. Osnovni cilj jeste implementacija trilateralnog memorandumuma o razumijevanju i saradnji, čiji su potpisnici Univerzitet u Banjaluci, Univerzitet Đangsu iz Kine i Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.
Delegacija Kine u posjeti Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci - Foto: RTRS
Delegacija Kine u posjeti Poljoprivrednom fakultetu u BanjaluciFoto: RTRS

- Formirali smo jednu radnu grupu koju čine četiri predstavnika sa Poljoprivrednog fakulteta i četiri sa Univerziteta iz Kine koja će preuzimati dalje aktivnosti. Ona će se bazirati prvenstveno na izgradnju demonstracionog centra za poljoprivrednu mehanizaciju Kine, što će biti sve urađeno na eksperimentalno-edukativnom centru u Laktašima - rekao je Zlatan Kovačević, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci.

Aleksandar Ostojić, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjaluci istakao je da je danas razgovarano o mogućnosti razmjene studenata i nastavnika, kao i o doktorskim stipendijama, kako bi, kako je naveo, studenti mogli da idu na određena usavršavanja.

Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske naglasio je da smo dobili značajnu pomoć od Kine u vidu regenasa i laboratorijeske opreme za borbu protiv svinjske i afričke kuge.

- Ovo je danas nastavak saradnje Srpske i Kine - rekao je Bursać.