latinica  ћирилица
16/09/2023 |  12:52 ⇒ 12:53 | Autor: RTRS

Višegrad: Promovisane knjige "Sokakom do uspomena" i "Došlo mi iz duše" (VIDEO)

U Višegradu su predstavljene dvije knjige autora Koviljke Gavrilović iz Pala. Riječ je o zbirkama biografskih i autobiografskih priča "Sokakom do uspomena" i "Došlo mi iz duše". Knjige proze naišle su na pozitivne kritike čitalačke publike i stručne javnosti.
Promocija knjiga - Foto: RTRS
Promocija knjigaFoto: RTRS

Autorka kroz jednostavne priče vraća čitaoce u drage uspomene, podsjeća na porodicu i tradiciju, štiti od zaborava jedan sistem vrijednosti, moral, ljude i gaji uspomene na neka vremena kojih više nema.

- Kroz sve moje priče provejava lik žene. Žene majke, žene mučenice, žene prošlog vijeka kojem je pripadala moja majka. To su žene koje su uglavnom nosile teret života i svojih muževa i svoje djece i lični. Isto to se dešava i u drugoj knjizi samo je šire obrađeno i doseže do samog početka rata u BiH - pojasnila je Gavrilovićeva.

Mini književni ciklus Koviljke Gavrilović je melanholija koja prija, smatra recenzent profesor Željko Stojanović.

To su dvije zbirke kratkih priča gdje svako ima svoje sokake do uspomena, a kad ih prokrči onda mu iz duše dođe ono i što želi i što ne želi, nešto što ga i boli i prija i smijeh i radost.

- Najkraća ocjena dva dijela Koviljke Gavrilović je da ona dolaze iz dubine ljudskog bića, stilski, melangolično, veselo, kulturološki odvažno i direktno - rekao St6ojanović, koji je recezent knjiga.

Po stilu i aranžmanu knjige Koviljke Gavrilović predstavljaju jednu moralnu vertikalu, a po vrijednostima koje obrađuje je svojevrsna avangarda.

Ove knjige za budućnost afirmišu vrijednosti iz prošlosti, rečeno je na promociji.