latinica  ћирилица
16/09/2023 |  14:57 ⇒ 18:11 | Autor: TANЈUG

Počeo 188. Oktoberfest - krigla piva skuplja nego prošle godine (VIDEO)

U Minhenu je danas počeo 188. Oktoberfest, gdje će više miliona posjetilaca ove godine za kriglu piva od jednog litra morati da izdvoje više novca, imajući u vidu poskupljenje od oko šest odsto u odnosu na prošlu godinu.
Oktoberfest (Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI) -
Oktoberfest (Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI)

Tradicionalnim uzvikom "O’zapft is" (Istočeno je), gradonačelnik bavarskog glavnog grada Diter Riter tačno u podne prinio je prvu kriglu ovogodišnjeg Oktoberfesta slavini, čime je ozvaničen početak tradicionalnog 18-dnevnog festivala.

Posjetioci obučeni u tradicionalne kožne pantalone i dirndl haljine pohrlili su ranije u više desetina šatora iščekujući da popiju svoju prvu kriglu piva od jednog litra.

- Mogu da kažem samo jednu stvar: Ovo je najljepši, najveći, najznačajniji festival na svijetu - rekao je guverner Bavarske Markus Zeder nekoliko minuta pre početka festivala.

Svake godine Oktoberfest posjeti oko šest miliona ljudi. Festival nije održan 2020. i 2021. zbog kovida, a ponovo je održan prošle godine.

Krigla piva od jednog litra košta ove godine od 12,60 do 14,90 evra, što je poskupljenje od oko šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

Oktoberfest traje do 3. oktobra.