latinica  ћирилица
19/09/2023 |  12:02 ⇒ 12:08 | Autor: Agencije

MIP Rusije: Lideri EU spuštaju novu "gvozdenu zavjesu" u Evropi

Uvođenjem sankcija običnim stanovnicima Rusije koji putuju u EU, Brisel želi da postavi novu gvozdenu zavjesu na kontinentu, primjećuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije (Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije (Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Zabrana direktnih letova, pooštravanje vizne politike, a sada i izmjene zakona o sankcijama, prema kojoj Rusi više neće moći da uđu u zemlje EU sa automobilima registrovanim u Ruskoj Federaciji ciljano nanose štetu običnim građanima Rusije jer im suštinski onemogućavaju ulazak u Evropsku uniju, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Postalo je potpuno jasno da sadašnje rukovodstvo EU namjerava da spusti gvozdenu zavjesu tako što će u velikoj mjeri ograničiti ljude da međusobno komuniciraju.

Rusija na ovo gleda kao na svjesne akcije Evropske komisije koje namjerno uvode pravno neodređene zabrane i otvorenu diskriminaciju Rusa po etničkoj osnovi.

Ministarstvo je upozorilo da u prestonicama EU neće moći da se sakriju iza leđa Brisela i da su jednako odgovorni za progon ruskih državljana.

- Zemlje EU moraju da shvate da im neće poći za rukom da se "kriju iza Brisela" i iza ozloglašene "solidarnosti" koja otvoreno gazi ljudska prava. Svaka konkretna država koja preduzima takve korake moraće da odgovara za svoju politiku namjernog kršenja prava Rusa i državljana Ruske Federacije - upozorava ruska strana.

Ministarstvo je pozvalo državljane Ruske Federacije da pažljivo razmotre sve rizike kada planiraju putovanje u inostranstvo i boravak u neprijateljskim zemljama, kao i da pažljivo prate upozorenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije ruskih institucija u inostranstvu.

- Imajte u vidu da se pojedinac prilikom prelaska granice dobrovoljno podvrgava stranoj jurisdikciji, što podrazumijeva obavezu da poštuje zakone i propise zemlje koju posjećuje - navodi se u saopštenju.

Izvor: rt.rs