latinica  ћирилица
19/09/2023 |  12:33 ⇒ 14:28 | Autor: Agencije

Generalna skupština UN-a; Predviđena obraćanja Bajdena i Zelenskog (VIDEO)

U Njujorku se danas održava sjednica 78. Generalne skupštine UN-a koja okuplja svjetske lidere, predsjednike vlada i šefove diplomatija iz skoro 200 zemalja.
Savjet bezbjednosti  (Foto:EPA/JASON SZENES) -
Savjet bezbjednosti (Foto:EPA/JASON SZENES)

Danas su planirana obraćanja američkog predsjednika DŽozefa Bajdena i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Zelenski će prisustvovati i sjednici Savjeta bezbjednosti o Ukrajini kada će se, kako prenose mediji, naći u istoj prostoriji sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, prvi put od početka specijalne operacije u Ukrajini.

 

Ove godine, od lidera pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, na sjednici će učestvovati samo predsjednik SAD DŽozef Bajden, prenosi Sputnjik.

Kineski predsjednik Si Đinping, francuski predsjednik Emanuel Makron i britanski premijer Riši Sunak neće doputovati u Njujork.

Ruski predsjednik Vladimir Putin takođe neće biti u sjedištu UN-a. Rusku delegaciju ponovo će predvoditi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Govor Lavrova očekuje se 23. septembra. Nebenzja je rekao da se raspored ruskog ministra napravljen tako da ima sastanke bukvalno na svakih 10 minuta.

Kako je pojasnila zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, Lavrov će imati dvadesetak sastanaka sa ministrima i šefovima međunarodnih organizacija, uključujući i generalnog sekretara UN Antonija Guteresa.

Јoš nije poznato da li će biti bilateralnog sastanka Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Šta će Zelenski raditi u UN?

Na Generalnu skupštinu UN-a stiže i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Specijalni sastanak na visokom nivou Savjeta bezbjednosti UN posvećen sukobu u Ukrajini biće održan 20. septembra. Očekuje se da će tamo govoriti Zelenski.

Ruska delegacija je događaj unaprijed nazvala političkom predstavom.

- Ništa neće biti realizovano sa te sjednice, kao što nisu realizovane ni druge politizovane inicijative Zapada o ukrajinskoj krizi. Očigledno je da je ona ravna nuli - rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja u intervjuu za Sputnjik.

"Politiko" je put Zelenskog u Njujork nazvao "specijalnom političkom operacijom". On leti u sjedište UN kako bi "pridobio što je moguće više kolebljivih zemalja globalnog juga" i ubijedi ih da "podrže Kijev protiv Rusije".

Vučić na Generalnoj skupštini UN; Predviđeni sastanci

Na zasjedanju Generalne skupštine učestvovaće i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, piše RTS.

Tokom boravka u Njujorku, predsjednik Srbije imaće važne sastanke na kojima će, kako se očekuje, glavna tema biti situacija na Kosovu i Metohiji i Briselski dijalog.

Vučić će se u četvrtak obratiti učesnicima zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Bajden će uputiti snažan apel svjetskim liderima da stanu uz Ukrajinu

Bajden će, prema izvorima iz američke administracije, iskoristiti svoje današnje obraćanje na Generalnoj skupštini UN da uputi snažan apel svjetskim liderima da stanu uz Ukrajinu protiv Rusije, piše Rojters, a prenosi Tanjug.

- On će dati sveobuhvatnu argumentaciju zašto je podrška Ukrajini zaista važna, ne samo za našu nacionalnu bezbjednost već i za održanje Povelje UN i ideje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i kakav sve to ima značaj - rekao je viši savjetnik administracije.

Prenos sjednice možete pratiti OVDЈE.