latinica  ћирилица
21/09/2023 |  07:39 | Autor: TANЈUG

U Beogradu održana premijera srpskog filma "Što se bore misli moje"

Svečana premijera novog domaćeg filma "Što se bore misli moje" reditelja Milorada Milinkovića, po čuvenoj pjesmi kneza Mihajla Obrenovića, održana je u Beogradu, na velikoj sceni Mts Dvorane.
Premijera filma "Što se bore misli moje" (Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić) -
Premijera filma "Što se bore misli moje" (Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić)

Na premijeri u bivšem Domu sindikata poklonila se autorska i glumačka ekipa na kraju projekcije, uz dugotrajan aplauz.

Svjetska premijera filma je održana 1. septembra na samom zatvaranju festivala "Filmski susreti" u Nišu, a film je prikazan i u Beču, kao i 15. septembra u Kragujevcu, povodom velikog jubileja, obilježavanja 200. godišnjice od rođenja kneza Mihaila Obrenovića.

Režiser i scenarista Milorad Milinković je za Tanjug sinoć izjavio da za premijeru u Beogradu ima prvi put tremu u životu.

- Iskren da budem, nikada nisam imao tremu u karijeri, a ovo mi je već sedmi dugometražni film. Ni za jedan od tih filmova nisam bio u nervozi, čak me trema nije drmala ni kad smo sa ovim filmom bili u Nišu i Kragujevcu. Ali zato sada u Beogradu imam ogromnu tremu, ne umijem da objasnim zašto - otkrio je Milinković.

Istorijsko ostvarenje "Što se bore misli moje" govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, kao i događajima koji su neposredno prethodili samom tragičnom činu.

Anatomija ubistva, hronika postepeno najavljenog zločina, paukova mreža koja se obavija oko protagoniste, jeste okvir najnovijeg projekta.
Osim te jasne osnove u žanru trilera istorijskih okvira, gdje se kuje zavjera sve vrijeme, ovde je utisnuta i ljubavna priča između Kneza Mihaila i njegove znatno mlađe vjerenice Katarine Konstantinović.

Pod sloganom "Najpoznatiji atentat o kome ništa ne znamo", filmska priča prema ideji režisera Milinkovića, pokušava da razotkrije počinioce i nalogodavce misterioznog ubistva.

Glavnu ulogu Obrenovića tumači Dragan Mićanović. Uz Mićanovića značajne uloge imaju Miloš Timotijević, Јana Ivanović, Nataša Ninković, Nebojša Dugalić, Luka Grbić, Tamara Krcunović, Aleksandar Srećković Kubura, Ljubiša Savanović.

U epizodnim rolama nastupali su Zoran Cvijanović, Nenad Okanović, Marko Gvero, Đorđe Stojković, Maja Čampar, Stojša Oljačić, Miloš Vlalukin, Ivan Đorđević DŽudi, Daniel Sič, Damjan Kecojević, Dejan Tončić, Filip Hajduković i mnogi drugi.

Cijela glumačka i autorska ekipa je na premijeru ispred Mts Dvorane dolazila svečano u kočijama sa konjima, da budu u stilu samog filma, uz orkestar u holu sa starogradskom muzikom.

Nakon distribucije u bioskopima, biće prikazan i u formi mini TV serije.