latinica  ћирилица
22/09/2023 |  13:17 | Autor: Agencije

Nagradu "Milan Mladenović" dobila grupa Ljubičice

Grupa Ljubičice sa pjesmom "Dok čekamo pad" dobitnik je nagrade "Milan Mladenović" za 2023. godinu koju dodjeljuje Zadužbina Milana Mladenovića za najbolju pjesmu u regionu.
Milan Mladenović - Foto: RTRS
Milan MladenovićFoto: RTRS

Odluku da grupa Ljubičice ponese ovo priznanje donio je regionalni stručni žiri - Ana Đurić Konstrakta (Srbija), Branka Glavonjić (Srbija), Boris Leiner (Hrvatska), Zoran Predin (Slovenija) i Marko Šelić Marčelo (Srbija).

- Najponosniji smo na ovo što se sad desilo. Ovo je stvarno prelijepo - rekao je Vuk Stevanović, član grupe Ljubičice. 

Zadužbina je saopštila da je ovo prvi put da se nagrada dodjeljuje van Beograda - u Makarskoj, rodnom gradu Milanove majke Danice.

- Osim što je Makarska rodni grad Milanove majke Danice, i što mu je dugo bila ljetnji dom, Milanu Mladenoviću bila je i inspiracija za mnoge pjesme, posebno za "Modro i zeleno", čiji naslov savršeno opisuje ambijent novog muzičkog festivala koji se održava 21. i 22. septembra, a u okviru kojeg je upriličena i svečanost povodom dodjele nagrade "Milan Mladenović". Festival Modro i zeleno je rezultat saradnje Zadužbine, Grada Makarska, Turističke zajednice Makarska i Malakološkog muzeja - navedeno je u saopštenju.

Kako je pojašnjeno, nagrada "Milan Mladenović" je više od pukog priznanja.

- Ona je simbol inovacije, hrabrosti i umjetničkog izraza. Ona odaje počast onima koji se usude da kroče sopstvenim putem, odolijevajući pritiscima konformizma. Kroz nagradu i Milanov duh nastavlja da živi, inspirišući nove generacije da budu odvažne, autentične i strastvene u svojoj umjetnosti - pojašnjeno je iz Zadužbine.

Nagrada "Milan Mladenović" ima tendenciju da skreće pažnju na što više talenata, pa je iz godine u godinu dopunjavala nagradni fond, koji osim novčane od 3.000 evra i statuete, podrazumijeva nastup na sljedećem Egzit festivalu.