latinica  ћирилица
22/09/2023 |  19:34 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Propao pokušaj ataka poslanika SDA u PD BiH na MUP i institucije Srpske (VIDEO)

Propao je pokušaj ataka poslanika SDA u Predstavničkom domu PS BiH na MUP i institucije Srpske, politizacijom napada na povratnike u Srpsku. Ostali su zatečeni činjenicama koje su im poslanici iz Republike Srpske predočili o brojnim napadima na srpske povratnike u Federaciji i njihovu imovinu.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: SRNA
Predstavnički dom PS BiHFoto: SRNA

Јedan od posljednjih primjera desio se krajem jula kada je nestala Јovanka Đurić iz sela Tumare. To je treći slučaj nestanka Srba povratnika u opštinu Lukavac u posljednje tri godine. Nijedan nije riješen. Polovinom avgusta u istom selu pretučena je Radmila Simić. Počinioci su nepoznati, ali je zato poznat tendenciozan razlog za jučerašnje hitno zasjedanje Predstavničkog doma BiH. Iako su slučajevi napada na povratnike u Srpsku procesuirani, poslanici federalne opozicije pokušali da za sve okrive MUP Srpske.

- Napomenuću vas da OEBS i njihova kancelarija za demokratiju i ljudska prava prate stanje. U njihovom posljednjem izvještaju stoji da su vlasti Republike Srpske ostvarile napredak i informišu o slučajevima zločina iz mržnje, sa izuzetkom tri kantona FBiH koji ne dostavljaju izvještaje  - rekla je Sanja Vulić, predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH.

Branislav Borenović, poslanik PDP u Predstavničkom domu BiH, ističe da se ne može se govoriti da su se napadi dominatno dogodili na bošnjačku populaciju.

- U zadnje četiri godine 90 napada motivisanih vjerskom etničkom i nacionalnom mržnjom, na Srbe 50 odsto, Bošnjake 48 odsto, Hrvate 2 odsto - kaže Borenović.

Poslanici SDA iznijeli su teške kvalifikacije o navodno svakodnevnim sistemskim napadima na bošnjačke povratnike.

Pozivali su i da Kristijan Šmit nametne zakon kojim će obezbijediti proporcionalnu zastupljenost zaposlenih u MUP-u prema popisu iz 1991. Međutim, ostali su bez teksta kada su čuli zvanični podatak da je od 3.806 zaposlenih u federalnom MUP-u, samo 97 Srba.

- Zašto niste uzeli ove podatke, pa da raspravljamo o svim povratnicima - naglasio je Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH.

Milan Petković, zamjenik predsjedavajućeg Srpskog kluba, poručuje da se stalno pominje MUP Srpske.

- I govori se od MUP-a se traži! Šta? Pa znamo mi svi šta. Da bi se i ta nadležnost prenijela na nivo BiH  - naglašava Petković.

Suočeni sa činjenicama i u vlastitoj zamci potpisnici inicijative teško, ali priznali su kapitulaciju.

- Nije nikakvo odstupanje od teme, već da pokušamo zajednički da dođemo do zaključka koji će polučiti i rezultat sa sadašnje sjednice - kaže Šerif Špago, predsjedavajući Kluba SDA u Predstavničkom domu BiH.

"Polučen" je rezultat ili zaključak kojim Predstavnički dom BiH osuđuje sve napade na povratnike u BiH i od radnog tijela u roku od 45 dana očekuje prijedlog mjera za zaštitu i bezbjednost svih povratnika.