latinica  ћирилица
23/09/2023 |  11:51 | Autor: RTRS

Poskupljenje privatnih vrtića u Banjaluci - novi udar na džepove roditelja (VIDEO)

Roditelji čiji mališani idu u neke od privatnih predškolskih ustanova, već od sljedećeg mjeseca mogu očekivati novi udar na džep - poskupljenje usluga.
Vrtić - dvorište - Foto: RTRS
Vrtić - dvorišteFoto: RTRS

U moru poskupljenja svako podizanje cijena zabrinjava roditelje koji više ne znaju kako da se sa tim izbore. Vlasnici vrtića ističu da se za taj potez odlučuju zbog inflacije i stanja na tržištu.

Ako pronađete mjesto za dijete u državnom vrtiću, pravi ste srećnik. Liste čekanja iz godine u godinu sve su duže. Odavno je ustaljena praksa da roditelj dijete upiše u vrtić odmah po rođenju. Ukoliko ste i pored toga, na rezultatima konkursa ispod crte, imate alternativu u privatnom. Ali za mjesto u njemu, morate platiti i duplo više, jer su najavljena dodatna poskupljena za skoro 40 maraka.

Јedna od majki, Mirjana Gajić, kaže da se za vrtiće izdvajaju značajna sredstva.

- Bilo je to oko 280 KM, sada će ići na 320 KM, za produženi boravak cijena je ista 280 KM, ali za roditelja sa dvoje ili više djece to je značajan iznos sredstava koi se izdvaja oko 600 KM - ističe ona, te napominje da, imajući u vidu da su porodice uglavnom kreditno zadužene, da veliki dio sredstava izdvaja za sve životne troškove onda je to značajna suma i veliki problem.

Poskupljenjima se opiru koliko mogu, kažu vlasnici predškolskih ustanova. Svjesni su udara na kućni budžet. Ali ako žele da zadrže kvalitet usluga i podignu plate radnicima, veća cijena za njihove usluge je neminovna.

- Imali smo u nekoliko navrata poskupljenje hrane, zatim zakupi poskupljuju, jer većina nas nije u svom prostoru i naravno plate za vaspitače rastu. Vrtić kada je krenuo sa radom bila je cijena 350 KM, poskupila sam za 4 godine 30 maraka, zaista simbolično. Opirala sam se koliko sam mogla, znam da je udar roditeljima, jer nije lako izdvojiti 400 KM, a ako imate dvoje i 700 - dodaje vlasnica predškolske ustanove "Kod bake" Јelena Bojanić.

Povećanje cijena ne utiče na potražnju, pa tako i za mjesto u privatnom vrtiću postoje duge liste čekanja. U tim vrtićima svjesni su šta za kućni budžet znače dodatna dizanja cijena , ali kako kažu,poskupljenje hrane i drugih usluga natjerali su ih na ovaj korak.

- Mi smo odlučili da u cijenu vrtića uključimo apsolutno sve, svaki dan engleski jezik, svaki izlet, posjeta, osiguranje, bioskop, pozorište, sve je bilo uključeno u cijenu. U početku smo imali nižu cijenu, sve je isšlo po planu, roditelji su bili zadovoljni, ali je onda došla inflacija - dodaje Milica Čavić iz dvojezične predškolske ustanove.

Gradonačelnik je najavio povećanje subvencije koje grad daje roditeljima čiji mališani idu u privatne vrtiće. Tada je rečeno da će one sa 60, biti povećane na 80 KM. Međutim, to se još nije desilo.

- Razgovaraćemo i sa privatnim vrtićima da vidimo da to usporimo, ubažimo, zaustavimo - istakao je tom prilikom Stanivuković.

U gradu je nedovoljan broj vrtića, pa je više od 1.200 mališana ovaj put ostalo bez svog mjesta. Roditelji su bez alternative, primorani da djecu upišu u privatne vrtiće, a onda ih malo-malo dočekaju nove cijene.