latinica  ћирилица
23/09/2023 |  13:03 ⇒ 13:29 | Autor: RTRS

U Moskvi promovisan časopis "Balkanski diplomata"

U Biblioteci za stranu književnost u Moskvi predstavljen je prvi broj novog časopisa "Balkanski diplomata" čiji je izdavač Centar za međunarodnu saradnju "Rusko-balkanski dijalog".
U Moskvi promovisan časopis "Balkanski diplomata" (Foto: Aleksandar Borisov/RG) -
U Moskvi promovisan časopis "Balkanski diplomata" (Foto: Aleksandar Borisov/RG)

Časopis "Balkanski diplomata" ima za cilj da ojača rusko-srpske odnose i unaprijedi njihov dalji razvoj, da upozna ruske čitaoce sa životom ovog regiona. Ovo postaje posebno aktuelno s obzirom na činjenicu da se u masovnoj svijesti naših građana Balkan vezuje za rat, sukobe i probleme. Krenuli smo da promijenimo ovaj trend u medijskom prostoru - istakao je šef Rusko-balkanskog centra za poslovnu saradnju i kulturu Mihail Јarujev.

Dodaje da u budućnosti očekuje da aktivno pomažu u širenju bilateralnih poslovnih i kulturnih veza.

- U tu svrhu se kreira internet platforma Balkan bizinis klub koji bi tebalo da pomogne preduzetnicima iz Rusije, Srbije i Srpske da bolje nauče koje su mogućnosti jednih i drugih i uspostave uzajamno korisne odnose - kaže Јarujev.

Direktor Centra za međunarodnu saradnju Rusko-balkanski dijalog Јevgenij Osenkov kaže da su kao preliminarni plan, izvršili slanje pošte na mnoge poznate adrese sa objašnjenjem zadataka koji su postavili.

- Na početku projekta, 50 ruskih regiona je izrazilo želju da učestvuje. Već imamo TOP iz 6-7 regiona koji su blisko uključeni u pripremu relevantnih informacija za Balkanski poslovni klub. U ovom kontekstu posebno bih istakao Ivanovsku, Voronješku i Јaroslavsku oblast. Već smo dobili odgovor iz Tulske oblasti - kaže Osenkov.

U narednom broju "Balkanskog diplomata" biće poseban članak o saradnji Krasnodarskog kraja sa Srbijom i Republikom Srpskom. Namjeravamo da kreiramo sopstveni rejting ruskih regiona prema stepenu njihovog interesovanja za saradnju sa Balkanom, zakljućio je Osenkov.