latinica  ћирилица
23/09/2023 |  17:26 ⇒ 18:29 | Autor: SRNA

Njegovanje kulturnog nasljeđa zajednička obaveza Srpske i Srbije

Republika Srpska i Srbija, bez obzira na granice, imaju jedinstveno kulturno nasljeđe i zato treba zajednički da ga njeguju, rekla je danas u Kruševcu pomoćnik ministra prosvjete i kulture Srpske Tanja Đaković.
Delegacija Srpske u Kruševcu - Foto: SRNA
Delegacija Srpske u KruševcuFoto: SRNA

Đakovićeva je u Kruševcu predvodila delegaciju Republike Srpske, koja je danas u okviru manifestacije Dani Srpske u Srbiji posjetila taj grad i sastala se sa pomoćnikom gradonačelnika Јelenom Todorović i saradnicima.

Nakon što im je Todorovićeva poželjela dobrodošlicu i upoznala ih o istoriji i tradiciji Kruševca, kao i projektima koji se realizuju u tom gradu, Đakovićeva je navela šta Ministarstvo i institucije Srpske rade na jačanju kulture, njegovanju kulture sjećanja i čuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta.

Đakovićeva je ukazala da bi zbog podizanja svijesti o potrebi njegovanja kulture sjećanja bilo značajno da što više Kruševljana, a naročito mladih, posjeti izložbu fotografija i dokumenata "Koncentracioni logor Јasenovac 1941. godine", koja je sinoć otvorena u Narodnom muzeju u Kruševcu i trajaće do 6. oktobra.

- U dosadašnjoj saradnji sa Srbijom primijetili smo da nije mnogo ljudi upoznato o stradanju u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini. Јako je bitno za naš kulturni i nacionalni identitet da se o tome priča, jer imamo puno neutemeljenih i neprovjerenih tvrdnji u javnom prostoru - objasnila je Đakovićeva.

Ona je naglasila da su ovakve izložbe pravi put da istina dopre do javnosti, naročito do mladih, jer je kultura sjećanja nešto što je jako važno.

- Ne zato da učimo da mrzimo druge, nego da nam se takve strahote ne ponove - rekla je Đakovićeva.

Đakovićeva je upoznala domaćine o projektima njegovanja kulture sjećanja, poput obnove rodne kuće čuvenog pisca Branka Ćopića u njegovom rodnom selu Hašanima, gdje mogu da dolaze đaci iz Kruševca i cijele Srbije i dive se ljepoti tog podgrmečkog sela i nauče mnogo toga o životu i odrastanju pomalo skrajnutog velikana književnosti.

- U okviru saradnje mogu da se organizuju i posjete đaka Manjači, rodnoj grudi Petra Kočića i drugi mjestima u kojima su se rađali i odrastali naši velikani, kojima moramo da se odužimo i vratimo ih na mjesto koje zaslužuju - istakla je Đakovićeva.

U delegaciji Srpske, koja je sa domaćinima razmijenila iskustva i sagledala mogućnosti za unapređenje kulturne saradnje kroz konkretne projekte, bili su i Danijela Pavlović iz Ministarstva prosvjete i kulture, direktor Јavne ustanove Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković i savjetnik u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji Borislav Maksimović.

Maksimović je zahvalio domaćinima u Kruševcu za izuzetno lijepo doček i naglasio da je jako važno da dobra saradnja bude unaprijeđena.

On je napomenuo da je to moguće učiniti kroz brojne sadržaje koje Republika Srpska može da im ponudi, poput organizacije pozorišnih predstava, doniranja knjiga gradskoj biblioteci i drugih aktivnosti koje će dodatno zbližiti Srpsku i Kruševac, kojem je Bijeljina grad pobratim.

U okviru obilježavanja Dana Srpske u Srbiji u Kruševcu pozorište "Putujući glumac" večeras će odigrati predstavu "Sedmi dan" po romanu Gorana Vračara i u režiji Aleksandra Lazića.