latinica  ћирилица
25/09/2023 |  18:37 ⇒ 26/09/2023 | 07:24 | Autor: RTRS

Da li je i nasilje u Banjskoj po scenariju Zapada? (VIDEO)

Srbi sa Kosmeta i u ovu noć ulaze u strahu i neizvjesnosti. Kod Banjske je pronađeno još jedno tijelo, čime je broj žrtava u jučerašnjm oružanom sukobu povećan na pet. Poginula su četvorica Srba i jedan pripadnik tzv. kosovske policije. Srpska lista tražiće istragu jer navode da su bar dvojica Srba ubijena nakon što su se predali.
KiM (Foto: Tanjug - STR (STR)) -
KiM (Foto: Tanjug - STR (STR))

Oko sela i manastira i dalje je raspoređen veliki broj Kurtijevih policajaca. Vjernici iz Novog Sada, koji su od nedjelje bili u manastiru Banjska napustili su ga u pratnji Euleska.

U selo Banjska u opštini Zvečan, ne može se ući ni izaći. Svi prilazi su blokirani jakim prištinskim policijskim snagama. Administrativni prelazi Јarinje i Brnjak prohodni su isključivo u smjeru centralne Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nije moguće opravdati ubistvo albanskog policajca, ali da su se Srbi pobunili ne želeći da trpe višemjesečni teror Aljbina Kurtija.

- Aljbin Kurti je jedini krivac, Aljbin Kurti je jedini koji želi sukobe i rat, nijedan drugi čovek ne želi sukobe i rat osim Aljbina Kurtija. Njegova je životna želja da nas uvuče u rat sa NATO-om, i nijednu drugu želju nema - rekao je Vučić.

Istog stava je ministar odbrane Srbije. Kaže da je situacija za Srbe na Kosovu i Metohiji nemoguća i poziva KFOR da se aktivnije uključi u zaštiti Srba.

- Politika Aljbina Kurtija, on sam lično je isključivi krivac za sve ono što se dešava na KiM. A od KFOR-a očekujemo daleko aktivniju ulogu a ne da se dozvoljava lov na Srbe do istrebljenja posljednjeg od njih - ističe Miloš Vučević ministar odbrane Srbije.

Podrška Srbiji stigla je od zvaničnika Republike Srpske. Za predsjednika Milorada Dodika nemili događaj nije teroristički napad, kako Priština a ,kako kaže, i neki iz BiH pokušavaju da prikažu.

- To nije terorizam. To je splet okolnosti koje su proizvedene neriješenim problemima koji su tamo generisani godinama, koje koristi sada Kurti u smislu da želi da riješi problem kako on misli da treba da riješi. Ne želi da formira ZSO i to je već 10 godina pravi pritisak i samo je bilo pitanje vremena kada će doći - istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović smatra da su umjesto Zajednice srpskih opština, Srbi od Kurtija dobili svakodnevna hapšenja, maltretiranja, prebijanja i rafalnu paljbu na maloljetnu djecu koja obilježavaju pravoslavne praznike.

- Neograničeno je licemjerje pojedinih zapadnih zemalja koje mjesecima prećutno, a neki čak i otvoreno, odobravaju Kurtijev teror nad Srbima - dodala je ona.

O svemu je Vučić upoznao ruskog ambasadora Bocan Harčenka, koji je rekao da međunarodni akteri ništa ne preduzimaju protiv Kurtija dok se ugnjetavanje Srba na Kosmetu nastavlja.Bocan Harčeno je istakao da Zapad ohrabruje Prištinu u ovim aktivnostima."

- A da je to evidentno upravo je pokazao ovaj napad Kurtiejvih specijalaca svega nekoliko dana nakon govora Vučića u Ujedinjenim nacijama, gdje je jasno upozorio čitav svijet na šta su sve spremne privremene vlasti u Prištini.

- Otkako su EU i SAD početkom juna izdali saopštenje u kojem osuđuju jednostrane akcije tzv. vlade Kosova, zabilježen je porast napada na Srbe u našoj južnoj pokrajini za više od 50 odsto. Iako ne postoji nijedan ranjeni, uhapšeni niti povrijeđeni Albanac, za situaciju na Kosmetu optužuju se i Beograd i Priština - rekao je Vučić tokom govora u UN-u.

Zato je simptomatičan ovaj sukob u Banjskoj i do zuba naoružani Kurtijevi specijalci? Bolji poznavaoci prilika na Kosovu i Metohiji upozoravaju da bi se slični sukobi mogli ponoviti.

- Znajući sve ono što je proteklih mjeseci i godina radila Priština nije isključeno da dođe do novih incidenata i sukoba, jer jedno nasilje povlači drugo nasilje - smatra Aleksandar Gudžić politički analitičar.

Predrag Rajić politički analitičar, smatra da to što se juče desilo nije i neće biti izolovan incident dok god su specijalne jedinice ROSU na sjeveru KiM.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom delegacije Evropske unije, kako bi ih upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji.