latinica  ћирилица
25/09/2023 |  18:44 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Referendum da se 9.januar slavi kao Dan Republike upisan zlatnim slovima u istoriji Srpske (VIDEO)

Na današnji dan prije sedam godina u Srpskoj je održan referendum. Uprkos atacima političkog Sarajeva i Ustavnog suda BiH, tog 25. septembra 2016. građani su gotovo stoodstotno rekli DA na referendumsko pitanje: Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike?
Referendum - Foto: RTRS
ReferendumFoto: RTRS

Ovaj referendum i danas se smatra pobjedom demokratije. Osujećeno je osporavanje ustavnopravnog položaja Republike Srpske i njenog Dejtonom zagarantovanog prava.

Na referendumsko pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske", DA je zaokružilo više od 99, 8 odsto građana od ukupnog broja izašlih.

Tačno prije sedam godina - građani su rekli jasno istorijsko "DA" za očuvanje 9. januara kao Dana Republike Srpske, ali i njene postojanosti i suvereniteta. Bila je to poruka svima koji atakuju na značajan datum za Republiku Srpsku, da to neće dozvoliti.

I tada, kao i danas postojalo je pravno i političko nasilje nad Repbulikom Srpskom, a referendum je bio odgovor srpskog naroda na to, poručuje predsjednik Milorad Dodik.

- Datum kada je održan referendum na kojem su građani odgovarali na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske", te njegova uloga i značaj za srpski narod ostaće upisani zlatnim slovima u slavnoj istoriji Republike Srpske - poručio je Dodik.

Istorijski gledano, ali značajno za budućnost jeste to što je Srpska prije sedam godina ušla u red zemalja koje su sprovele referendum, prisjeća se profesor ustavnog prava Siniša Karan.

- Referendum je tada a i danas u ovo turbolentno vrijeme pokazuje i pokazaće da je konačna odluka konačna i obavezujuća i uvijek će biti obavezujuća i najveća o najvažnijim pitanjima Republike Srpske - njenog statusa položaja s kim će da živi o njenim simbolima , odlučivaće narod i građani Republike Srpske - istakao je Karan.

Pritiska je bilo i prije referenduma, a i poslije. Tužbe koje su podnošene protiv organizatora, pale su.

Podsjećamo, povod za referendum 2016-te bilo je proglašavanje neustavnim pojedinih odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske. Selektivne odluke i nametanja Ustavnog suda BiH, stvorili su ustavopravnu i političku podlogu za raspisivanje referenduma, saglasni su i zvaničnici i pravni stručnjaci u Srpskoj.