latinica  ћирилица
26/09/2023 |  13:14 | Autor: SRNA

Nuždić: Neizručivanje Mahmuljina iz Turske - izrugivanje pravdi

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Viktor Nuždić smatra da neizručivanje ratnog komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina iz Turske predstavlja izrugivanje pravdi, pogotovo kada se ima u vidu kako su stradali srpski civili i zarobljeni pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) na Ozrenu.
Viktor Nuždić - Foto: RTRS
Viktor NuždićFoto: RTRS

- Svjedočenja su stravična i ne možete da ne budete razočarani i ogorčeni što već odavno, zajedno sa Mahmuljinom, iza rešetaka nisu i mnogi drugi koji su za te zločine odgovorni - rekao je Nuždić.

Nuždić je podsjetio da je za zločine nad srpskim civilima i zarobljenim pripadnicima VRS Republike Srpske na Ozrenu nekadašnji načelnik Generalštaba takozvane Armije BiH Rasim Delić u Haškom tribunalu osuđen na simboličnu kaznu, dok je Mahmuljin koji je osuđen za neke od ovih zločina pred Sudom BiH pobjegao u Tursku.

Nuždić zaključuje da se sa pravom može postaviti pitanje da li će još neko biti procesuiran u vezi sa ovim sadističkim zločinima?

Presuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin nalazi se u Izmiru u Turskoj u vili lidera SDA Bakira Izetbegovića, rekao je ranije Srni predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić, uz napomenu da je to objavio Ibran Mustafić na svom Fejsbuk profilu.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH osudilo je krajem aprila 2022. godine Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima i srpskim stanovništvom u Vozući i Zavidovićima 1995. godine.

Sud je 28. novembra prošle godine izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom nakon što se nije javio na izdržavanje kazne.

Nakon raspisivanja međunarodne potjernice, Sud BiH je poslao i zamolnicu Turskoj za izručenje osuđenog Mahmuljina.