latinica  ћирилица
26/09/2023 |  18:30 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Banjska i dalje pod blokadom; U pritvoru trojica Srba (VIDEO)

U Republici Srpskoj i Srbiji sutra je Dan žalosti povodom tragičnih dešavanja na Kosovu i Metohiji. U srpskim sredinama na Kosmetu trodnevna žalost. Vlada Republike Srpske odluku je donijela na telefonskoj sjednici, a Narodna skupština zasjedanje počela minutom ćutanja.
Selo Banjska - Foto: TANЈUG
Selo BanjskaFoto: TANЈUG

Svi s pažnjom osluškuju vijesti iz sela Banjska, gdje su nakon sukoba prije dva dana poginula četiri Srbina i policajac tzv. Kosova.

O situaciji na Kosmetu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Zatražio je da KFOR preuzme brigu o bezbjednosnim pitanjima na sjeveru pokrajine.

Srpski narod na Kosovu i Metohiji sa zebnjom očekuje dane koji dolaze i nada se da neće biti nove eskalacije.

Tzv. kosovska policija i dalje drži u blokadi selo Banjska, jedino mještani mogu da uđu i izađu iz sela, uz obavezno legitimisanje i pretres vozila.

- Ono što znamo jeste da su dozvolili da samo oni koji imaju potrebe da odu do ljekara, mogu da izađu. Danas je nakon dva dana prvi put dopremljen i hljeb za sve mještane sela - rekao je Lazar Stević, urednik Televizije Most.

Trojici uhapšenih Srba u Banjskoj određen je pritvor u trajanju od mjesec dana. Advokati najavljuju žalbu.

- Mi smo sudu ukazali na neke činjenice za koje smatramo da su relevantne i koje pokazuju da se radi o nečemu što je možda i nesporazum, više nego nešto što bi moglo da ima veze sa krivičnim djelom - naveo je za RTS Dejan Vasić, advokat Dušana Maksimovića.

Sestra uhapšenog Dušana Maksimovića sigurna je da će istraga sve pokazati.

- Znamo da će se pokazati istina u vezi sa navedenim slučajem u vezi sa mojim bratom Dušanom. Svi smo, ali svi, uz njega - kazala je Biljana Maksimović.

Da KFOR preuzme brigu o svim bezbjednosnim pitanjima na sjeveru Kosova umjesto Kurtijeve policije, zatražio je predsjednik Aleksandar Vučić na sastanku sa članicama Kvinte.

Postavio je i pitanje zašto je Euleks bio odbijen od takozvane kosovske policije da prisustvuje samoj operaciji koja je provođena na sjeveru Kosmeta. Iz Beograda i danas jasne poruke.

- Izgubljeni su ljudski životi i Srbija nema problem da kaže da osuđuje ubistvo albanskog policajca, ali ne možemo da budemo nijemi, gluvi i slijepi na progon i ubistvo srpskog življa na KiM - naglasio je Miloš Vučelić, ministar odbrane Srbije.

U srpskim sredinama na Kosmetu - trodnevna žalost i zastave na pola koplja. Sutra i na teritoriji cijele Srbije.

Vlada Republike Srpske proglasila je 27. septembar Danom žalosti zbog tragičnih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Počast ubijenim Srbima na Kosmetu iskazali su i poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, minutom ćutanja.

Analitičari poručuju da je Kurti svjesno žrtvovao svoje ljude i Srbe kako bi zaštitio svoje političke pozicije.

Smatraju da je za deeskalaciju važno da se Kurtijevi specijalci povuku sa sjevera i međunarodna zajednica preuzme odgovornost za očuvanje mira i stabilnosti.

- Јer ukoliko Kurti nastavi sa nasilnim scenarijem – vidimo do kakvih je posljedica došlo - navodi Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u listu Politika.

Upozorenja da na Kosmetu može doći do eskalacije nisu dala rezultat i sad imamo žrtve, ali i političku blokadu i ulazimo u krajnje neizvjesnu budućnost, ističe bivši diplomata Zoran Milivojević. Zapadni centri su, kaže, naklonjeni prištinskoj strani.

- Tako da smo sada vidjeli po reakcijama i prema onome što ostaje poslije ove akcije da je prištinska strana imala i ima razumijevanje i da je tolerisana od strane zapadnih centara moći za sve ovo što se događa - to se vidi, ako hoćete, i iz pristupa cijeloj priči - jasan je Milivojević.

Analitičari ne očekuju da će Kurti odustati od svojih namjera. Ocjenjuju da poslije svega što se desilo – statusno pitanje ne može biti tema ni za jednu stranu.