latinica  ћирилица
26/09/2023 |  22:03 ⇒ 27/09/2023 | 08:13 | Autor: RTRS

SRPSKA PRED SUDOM - Pavić: Šmit nema legitimitet i to stalno treba ponavljati (VIDEO)

Kristijan Šmit nema legitimitet visokog predstavnika u BiH i to treba stalno ponavljati, istakao je politikolog Aleksandar Pavić U prvoj emisiji serijala "Srpska pred sudom".
Srpska pred sudom - Foto: RTRS
Srpska pred sudomFoto: RTRS

- I sam Šmit svjestan je da nije ispoštovana procedura za izbor visokog predstavnika, iako on svojim izjavama javnost želi da ubijedi u suprotno - kaže Pavić.

Pavić naglašava da se preko Šmita pokušava obezglaviti i obezvlastiti Republika Srpska.

- Ako oni uzmu imovinu to je već ogroman korak naprijed. Oni imaju običaj da podcjenjuju protivnike zato što oni imaju kompleks supreiornosti. Oni su nas potcijenjivali devedestih. Radi se o tome da smo sada, a oni to ne razumiju, u mnogo boljoj poziciji nego devedesetih godina prošlog vijeka. Tada smo bili sami protiv cijelog svijeta - naglasio je Pavić.

Dotakao se i podrške Srpske u mađunarodnim okvirima, koja danas nije beznačajna.

- Ovaj put Republika Srpska ima podršku u međunarodnoj zajednici i to je jako važno, jer nje nije bilo tokom 90-ih godina. Saveznike smo pridobili poštivanjem i odbranom Dejtonskog sporazuma - istakao je Pavić. 

On je poručio da dio međunarodna zajednice ima dvostruke standarde i to uopšte ne krije.

- Ako to prihvatimo, onda smo i zaslužili kolonijalni status, jer oni i hoće da vide Šmita kao "kolonijalnog upravnika". I zato im i smtea što se Dodik postavio kao vođa borbe protiv kolonijalizma - rekao je Pavić.

Osvrnuo se i na optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i čiji je rukopis vidljiv u toj priči.

- To je jasan rukopis Brisela i Vašingtona. Sud i Tužilaštvo BiH su samo kuriri tih želja - kaže Pavić.

Emisija "Srpska pred sudom" emitovaće se svakog utorka na našoj televiziji i u njoj će ugledni sagovornici govoriti o opasnostima koje prijete Srpskoj.