latinica  ћирилица
27/09/2023 |  14:24 ⇒ 14:53 | Autor: RTRS

Elektrana u Sokocu dobila saglasnost Elektroprenosa BiH

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da ga je kompanija Ener stejt obavijestila da je otkupila dokumentaciju za javno nadmetanje za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane na Sokocu i obezbijedila više od 100 miliona evra za izgradnju ovog energetskog objekta.
Solarna elektrana u Sokocu - Foto: RTRS
Solarna elektrana u SokocuFoto: RTRS

Bjelica je rekao da su se predstavnici kompanije Ener stejt, koja je registrovana na Sokocu, a čiji je vlasnik njemačka kompanija, zahvalili za podršku i pomoć tokom početne faze realizacija ovog projekta.

- Uvjeravaju da su spremili novčana sredstva potrebna za izgradnju, a riječ je o više od 100 miliona evra. Novčana sredstva kojima garantuju ozbiljnost ponude i daju garancije za izgradnju ovog energetskog objekta nalaze se na poslovnom računu kompanije Ener stejt i biće uplaćena na poseban račun trezora - rekao je Bjelica.

On je naveo da je Elektroprenos BiH ovoj kompaniji u avgustu dostavio rješenje kojim je odobreno da elektrana nakon izgradnje i testiranja bude priključena na prenosnu mrežu.

- Ener stejt Sokolac planira postavljanje bifacijalnih solarnih panela sa trekerima najnovije generacije. U skladu sa tržišnim okolnostima razmatra se i instalacija baterijskog postrojenja za skladištenje energije čime se efikasnost elektrane podiže na maksimalni nivo - rekao je Bjelica.

On je naveo da je planirano da solarna elektrana bude priključena 2025. godine, jer je, prema procjenama, nakon dobijanja koncesije na zemljište potrebno 15 mjeseci da objekat bude pušten u rad.

- Na pripremi ovog kapitalnog projekta lokalna administracija radi četiri godine. Saradnja sa predstavnicima kompanije Ener stejt do sada je bila odlična te smo uvjereni da će tako biti i tokom izgradnje, a kasnije i poslovanja - rekao je Bjelica.