latinica  ћирилица
28/09/2023 |  20:33 ⇒ 20:43 | Autor: SRNA

Trebinje: Otvorena humanitarna izložba radova veza

U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je otvorena humanitarna prodajna izložba radova nastalih na radionicama veza, kojima oživljavaju staru vještinu.
Trebinje - humanitarna izložba radova veza - Foto: SRNA
Trebinje - humanitarna izložba radova vezaFoto: SRNA

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić rekla je novinarima da je predstavljeno oko 50 radova polaznika radionice, među kojima je bilo i djece.

Grujićeva je rekla da je izložba prodajnog, odnosno humanitarnog karaktera, a prihod će biti upućen Udruženju roditelja, djece i omladine sa poteškoćama u razvoju "Sunce nam je zajedničko" u Trebinju.

Radionice su održane u saradnji sa Udruženjem žena "Vasila" iz Trebinja, namijenjene su djeci i odraslima, a održavaju se od oktobra prošle godine.

Grujićeva je rekla novinarima da je povod za održavanje radionica bila izložba "Vez i zlatovez" iz Fundusa Muzeja koju je pripremila etnolog Božana Đuzelović i time privukla pažnju.

Članica Udruženja "Vasila" iz Trebinja Sena Đurica rekla je da joj je drago što se na radionice odazvao veliki broj odraslih, ali i djece, za koje su priredili pisani vez, što su najmlađi zavoljela.

- Druga vrsta veza je naša ošvica, koja je još nepoznata, stari vez, a želimo da i dalje nastavimo, da ga oživimo i da ova djeca znaju šta je naša tradicija - rekla je Đurica.

Među polaznicima bila je i Andrea Ninković koja kaže da joj se dopao vez i da će nastaviti da dolazi na radionice.