latinica  ћирилица
29/09/2023 |  15:24 ⇒ 19:42 | Autor: RTRS

U Banjalučkom naselju Obilićevo mještani strijepe od svake kiše (VIDEO)

U naselju Obilićevo u Banjaluci mještani strijepe od svake kiše. Tako je i nedavno, kiša koja je padala cijelu noć poplavila ovo naselje. Stanari su od muke, svoje naselje nazvali "mejdansko jezero".
Vilsonova, Banjaluka - Foto: RTRS
Vilsonova, BanjalukaFoto: RTRS

- Obraćali smo se putem mjesne zajednice da upute dopis zbog poplave koja je ovdje non stop - kaže Boris Radišić, predsjednik ZEV-a Vilsonova ulica.

U Vilsonovoj ulici u naselju Obilićevo voda se usljed jakih kiša zadržava na ulici, pa je prolazak za pješake nemoguća misija. I tako ih, kažu mještani, ovaj problem prati godinama. Bio jul ili septembar, svaka malo, jača kiša napravi jezero. Pisali su o ovom problemu i gradskoj upravi, ali su ostali bez odgovara.

-Voljeli bismo da imamo bar neko obećanje, da znamo hoće li ili neće biti. Da li se nešto radi po tom pitanju. Ovo je tekuće održavanje, ne spada u ne znam kakav projekat da treba dovesti bager , dovoljan je jedan kamion iz Vodovoda i kanalizacije da dođe da pročisti i riješemo je za sat vremena - istakao je Oliver Gačić, predsjednik Savjeta MZ Obilićevo 1.

Stanarima je onemogućen prilaz ulazu u zgrade, a školarcima prolaz do osnovne škole.

-Djeca ne mogu proći trotoarom. škola je odavde 100 metara , a ulaz je u dvorište škole ne mogu ući ni izaći ni doći do svojih stanova - dodao je Gačić.

Lokve i zapušena kanalizacija godinama su neslavni statusni simbol i drugih dijelova grada, jer s pojavom prve jače kiše sve stane. Ulični prodavci na trotoaru kod kružnog toka u blizini Lesnine, ističu da je nemoguće izbjeći veliko jezero nakon obilnijih padavina i tada, kažu, sami otčepljuju šahtovske odvode da bi im kupci mogli prići .

Kapaciteti oborinske kanalizacije koji su sagrađeni prije skoro pola vijeka teško mogu da prihvate veću količinu padavina, pravda nastalu situaciju gradski menadžer. Zato su, kaže, imenovali komisiju koja bi trebalo da da prijedlog rekonstrukcije.

-Ne samo u Vilonovoj ulici, već i u Kozarskoj ulici i drugi ulicama a to je nešto što odstupa od projektovanih okolnosti jer ovakve padavine od pola sata ili sat nismo susretali u ranijim godinama  - naglasio je gradski menadžer Bojan Kresojević.

Dok komisija napiše prijedlog rekonstrukcije, odredi pravac i tok radova, pošalje ekipu na teren, mještani Obilićeva i drugih banjalučkih naselja preskakaće lokve i jezera.