latinica  ћирилица
30/09/2023 |  19:45 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Lideri stranaka iz regiona, Mađarske, Rusije i Francuske iskazali podršku politici SNSD-a (VIDEO)

Koalicioni partneri, ali i lideri stranaka iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Mađarske, Rusije i Francuske iskazali su podršku nacionalnoj politici SNSD-a. Poručili su da su sloga i jedinstvo garant opstanka Republike Srpske. Na sedmom Saboru SNSD-a učestvovalo je više od dvije hiljade delegata, simpatizera stranke i gostiju. Prisustvovali su i ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, ambasador Mađarske Kristijan Poš, kao i ambasador Kine Đi Ping.
SNSD - gosti i koalicioni partneri - Foto: RTRS
SNSD - gosti i koalicioni partneriFoto: RTRS

Na sedmom Saboru SNSD-a učestvovalo je više od 2.000 delegata, simpatizera stranke i gostiju.

Prisustvovali su i ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, kao i ambasador Kine Đi Ping.

Složene političke prilike u regionu i nasilje dijela međunarodne zajednice nad "malim narodima" alarm su za slogu srpskom narodu, poručio je predsjednik Srpske napredne stranke, Miloš Vučević.

Na politici očuvanja nacionalnog interesa, u ime Srbije zahvalio je SNSD-u.

- Želim vam da kao vladajuća politička stranka u Srpskoj radite na srpskoj slozi i sabornosti svih Srba, ma gdje da žive jer nas vezuje isti jezik i kultura, ista duhovnost, isto porijeklo i to ne može niko administrativnim stvarima da nam oduzme i zabrani - istakao je Vučević.

Da Srbija čvrsto stoji iza Srpske i njenog predsjednika, potvrdio je i lider SPS-a Ivica Dačić. Srbija se, naglašava, oštro se protivi kršenju Dejtonskog sporazuma i kreiranju unitarne BiH.

- Mnogi danas govore - problem su Srbi u BiH i u Srpskoj. Ne, problem je u tome ako se ne poštuje Dejtonski sporazum i ravnopravnost sva tri naroda. Tako je nastala BiH u Dejtonu i za to smo garant i mi - Republika Srbija i zato niko ne smije da dira Srpsku po Dejtonskom sporazumu - rekao je Dačić.

O značaju očuvanja nacionalne politike u vrijeme grubih intervencija međunarodne zajednice i nametanja evropskih vrijednosti, govorila je i predstavnica mađarske stranke Fides Viktora Orbana, Barbara Hegeduš.

- Moramo pokazati da će jake zemlje graditi jaku Evropu, a demokratski izabrani lideri poštovati i braniti njihov mandat s ciljem da zajednički osiguraju unapređenu EU - jasna je Hegeduš.

Kako strani poslušnici ugnjetavaju sve srpsko primjer je Crna Gora, kaže lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić i napominje da bez vođstva iskusnih ljudi srpskom narodu prijeti nestajanje.

- Najbolje mogu da nas vode oni koji su iskusni jer mi se u našoj Crnoj Gori suočavamo sa problemima da oni koji nisu dugo u politici, postaju žrtve raznih međunarodnih iskusnih mangupa koji ih ubjeđuju da treba da se biraju Vlade koje će raditi u tuđem, a ne u našem interesu - kategoričan je Mandić.

I koalicioni partneri poželjeli su uspjeh SNSD-u. Bolja budućnost Republike Srpske ostaje, kažu, stub programa partnera.

- Okupljeni zajedno u okviru koalicije koja je pobjednik i ovih i brojnih prošlih izbora treba da nastavimo odlučnu političku borbu za zaštitu interesa Republike Srpske, srpskog narpda ali prije svega mir i stabilnost i sveopšti napredak Srpske - naveo je Petar Đokić, predsjednik Socijalistočke partije.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Demosa smatra da nijedan politički subjekt u Srpskoj ne bi smio dopustiti luksuz da ne sarađuje sa drugim političkim strankama, da se, kako kaže, zajednički definišu problemi i nalaze rješenja za srpski narod i Republiku.

Bez jake političke organizacije, sa iskusnim i obrazovanim kadrom, nema stabilnosti Republike, poruka je Ujedinjene Srpske i NPS-a.

- Uvijek ćemo biti neko ko će SNSD da pomogne i podrži kao partner, kao brat kao prijatelj, jer dobro znamo šta nas čeka i da smo spremni da podnosimo i sankcije i uvrede, u nadi da ćemo biti na pijedastalu pobjede i da će naš narod podvući crtu svoga ugrožavanja - istakao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Darko Banjac, predsjednik Narodne partije Srpske, ubijeđen je da će Dodik, kao predsjednik Republike i najveće političke partije, povesti srpski narod ka jedinstvu i očuvanju Republike Srpske.

Lideri DNS-a i SPS-a istakli su da je snaga SNSD-a ogledalo snažne Republike Srpske.

- Јa znam šta nam žele oni u Sarajevu i znam kolika je vaša borba ali znam da ćemo zajedno uspjeti i da ćemo sačuvati Republiku Srpsku - kazao je Nenad Nešić, lider DNS-a.

Goran Selak, presjednik SPS-a navodi da su ta partija i SNSD stranke koje promovišu socijaldemokratske vrijednosti i nacionalno odgovorne partije koje žele da jačaju nadležnosti Srpske, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Čestitke povodom izbora rukovodstva, SNSD-u su uputili, između ostalog ruska partija "Јedinstvena Rusija" i evropski parlamentarac iz Francuske Nikola Bej.