latinica  ћирилица
01/10/2023 |  15:26 ⇒ 15:26 | Autor: SRNA

Ostojić: Јedinstven borački dodatak - veliki korak naprijed

Demobilisani borci Vojske Republike Srpske od danas će moći da ostvare pravo na jedinstveni mjesečni borački dodatak, čime je napravljen veliki korak naprijed za boračku populaciju, izjavio je danas u Bileći predsjednik Boračke organizacije Srpske Radan Ostojić.
Radan Ostojić - Foto: RTRS
Radan OstojićFoto: RTRS

- Ovo je veliki korak naprijed za boračke kategorije, a mali za pojedinačnog demobilisanog borca - rekao je Ostojić i naglasio da od osnivanja Republike Srpske nije izdvojen tako značajan iznos sredstava za borce u tako kratkom vremenu.

Ostojić je napomenuo da se uvođenjem jedinstvenog mjesečnog boračkog dodatka uvode u prava sve boračke kategorije i anulira bilo kakav vid diskriminacije.

On je podsjetio da je od avgusta prošle godine intezivno pregovarano o tome.

- Napravili smo veliki korak naprijed i zatvorili jedno poglavlje, ali odmah narednih dana otvaramo drugo i počinjemo rješavati druge probleme - rekao je Ostojić novinarima u Bileći.

Ostojić je istakao da se uvijek mora težiti da materijalni status boraca bude podignut na viši nivo.

- Ali, uvijek ćemo morati biti svjesni da demobilisani borac nikada neće moći primiti dovoljno bilo kakve novčane satisfakcije u poređenju sa njihovom žrtvom koju su podnijeli za odbranu Republike Srpske - istakao je Ostojić.

Predstavnici BORS-a i Vlade Republike Srpske potpisali su prije dva dana u Banjaluci memorandum o saradnji, kojim je predviđeno da demobilisani borci Vojske Republike Srpske od 1. oktobra mogu da ostvare pravo na jedinstveni mjesečni borački dodatak.

Svi kategorisani borci mogu ostvariti pravo na jedinstveni mjesečni borački dodatak u iznosu od 2,20 KM po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava, dok će od Nove godine to iznositi tri KM, za šta je u budžetu Srpske obezbijeđeno dodatnih 150 miliona KM, rečeno je nakon potpisivanja i najavljeno da će Vlada Srpske u narednom periodu nastaviti da radi na poboljšanju statusa borca Vojske Republike Srpske.

Јedinstveni mjesečni borački dodatak ostvariće 194.000 kategorisanih boraca u Republici Srpskoj, s tim da je dosadašnje izdvajanje za mjesečni borački dodatak iznosilo 81 milion KM, a nakon potpisivanja Memoranduma, taj iznos bi trebalo da bude povećan na 230 miliona KM.