latinica  ћирилица
02/10/2023 |  11:28 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

U Muzeju Hercegovine otvorena izložba slika Mirka Kujačića

U sklopu "Dana evropske baštine" koji se ove godine održvaju pod sloganom "Živo nasljeđe", u Muzeju manastira Žitomislić otvorena je izložba slika Mirka Kujačića. Izložba je organizovana u saradnji s Muzejom Hercegovine.
Izložba slika Mirka Kujačića (Foto: Muzej Hercegovine) -
Izložba slika Mirka Kujačića (Foto: Muzej Hercegovine)

Mirka Kujačića put do slikarstva vodio je kroz balet, glumu, vajarstvo i scenogarfiju. Pariski đak koji je brzo shvatio šta je slikarstvo, a likovni izraz pronalazio u ekspresivnom i snažnom doživljaju svijeta, od 1951. do svoje smrti 1987. živio je u Mostaru gdje je bio upravnik Zavoda za zaštitu spomenika i kulture.

Izložbu slika Mirka Kujačića čine slike iz Fundusa Muzeja Hercegovine i jedna slika u vlasništvu njegovog sina, Stojana Kujačića. Ekspresionističku nit, ovaj svestrani putnik razbuktao je u svojim poznim godinama, kada je stvorio impozantna djela.

Kulturnu manifestaciju "Dani evropske baštine", u okviru koje je održna izložba Mirka Kujačića, organizuju Savjet Evrope i Evropska komisija, a koja predstavlja bogatstvo i raznolikost nasljeđa i kojom se promovišu saradnja, dijalog i prekogranična saradnja. Takve vrijednosti baštini i Fondacija Muzej Žitomislić.