latinica  ћирилица
03/10/2023 |  18:40 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Petronijević: Ne postoji osnov za vođenje postupka protiv Radoičića

Advokat Goran Petronijević, branilac Milana Radoičića, rekao je da je u Višem tužilaštvu završeno saslušanje njegovog klijenta, nakon što je policija pretresla njegov stan, u kojem nije pronađeno ništa značajno za optužbe, ocijenivši da ne postoji osnov za vođenje postupka i da se "sve svodi na novinske članke i snimke".
Goran Petronijević (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg) -
Goran Petronijević (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg)

Petronijević je naveo da predloženo određivanje pritvora o čemu će odlučivati sudija za prethodni postupak.

On je rekao novinarima ispred Palate pravde u Beogradu da je Radoičićev stan pretresen u ranim jutarnjima časovima, kao i da mu je privremeno oduzeto oružje za koje ima dozvolu.

Petronijević je rekao da misli da se "celi proces vodi zbog pritisaka i da nema veze sa pravno-krivičnom prirodom".

On je naveo da se Radoičić tereti za eksploziju u kojoj je slučajno poginuo kosovski policajac, što je i prištinska strana potvrdila.

Petroniević kaže da je eksploziv stavljen na barikadu kako bi se spriječilo da je teška mehanizacija, bager, ukloni, a da su se prištinski policajci peli na kamion koji je služio kao barikada i da je u jednom trenutku došlo do eksplozije.

Milan Radoičić saslušan je danas u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, gdje je negirao krivična djela koja mu se stavljaju na teret, dok u naredbi o sprovođenju istrage piše da je municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, Federacija BiH.

Radoičić je saslušan zbog sumnje da je sa, za sada, više nepoznatih lica, izvršio krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška djela protiv opšte sigurnosti.

Nakon tragičnih događaja u selu Banjska kod Zvečana 24. septembra u kojima su ubijena tri Srbina i jedan policajac samoproglašenog Kosova, Priština je navodila da je u tim događajima učestvovao i Milan Radoičić.

Radoičić je kasnije u pismu, koje je pročitao njegov punomoćnik Goran Petronijević, saopštio da je bio u rejonu Banjske na sjeveru Kosova i Metohije i da je mimo znanja vlasti Srbije organizovao akciju s ciljem sprečavanja terora koji sprovodi prištinski režim Aljbina Kurtija nad Srbima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija pozvati na odgovornost sve ljude koji su činili krivična djela i da će tužilaštvo uraditi svoj posao u slučaju Milana Radoičića.