latinica  ћирилица
04/10/2023 |  07:43 ⇒ 13:58 | Autor: RTRS

NSRS: Pred Administrativnom komisijom novi pravilnik za dodatne uštede

Administrativna komisija Narodne skupštine Republike Srpske danas bi trebala da usvoji pravilnik o korištenju sredstava za reprezentaciju u parlamentu Srpske kojim se, prvi put, ograničavaju sredstva za reprezentaciju na mjesečnom nivou, te ograničavaju maksimalni novčani iznosi odobreni za kupovinu i primanje poklona.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Pod reprezentacijom, kako je definiše ovaj pravilnik, smatraju se izdaci koji se javljaju u toku redovnih aktivnosti izabranih, imenovanih i zaposlenih lica u Narodnoj skupštini, a podrazumijevaju novčana sredstva za ugostiteljske usluge i nabavku poklona, saopšteno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću parlamenta Srpske.

Pod internom reprezentacijom se podrazumijevaju novčana sredstva za ugostiteljske usluge prilikom održavanja sjednica i radnih sastanaka u službenim prostorijama Narodne skupštine i u restoranu Ugostiteljskog servisa Vlade u zgradi parlamenta.

Cilj novog pravilnika su sveobuhvatne uštede, uvođenje jasnih ograničenja i definisane procedure za efikasno funkcionisanje Narodne skupštine Srpske, ali i njeno krajnje ekonomično poslovanje.

Stavka koja se odnosi na internu reprezentaciju nije reprezentacija u klasičnom smislu, već podrazumijeva troškove redovnih aktivnosti rukovodstva, zaposlenih, stručnih odbora i komisija, kao i troškove prijema domaćih i stranih delegacija, studijske posjete Narodnoj skupštini fakulteta, škola, nevladinih organizacija, prilikom kojih se u restoranu Narodne skupštine poslužuje osvježenje i slično.

Definisano je da pravo, po osnovu interne reprezentacije za ove potrebe u restoranu Narodne skupštine, u mjesečnim iznosima imaju Kabinet predsjednika Narodne skupštine u visini stvarnih troškova, generalni sekretar do 1.200 KM, potpredsjednici Narodne skupštine do 900 KM, zamjenik generalnog sekretara do 600 KM i pomoćnici generalnog sekretara Narodne skupštine do 150 KM.

U saopštenju je navedeno i da se ovim pravilnikom definiše da pravo na korištenje eksterne reprezentacije imaju predsjednik i potpredsjednici Narodne skupštine, generalni sekretar, zamjenik generalnog sekretara Narodne skupštine i šef Kabineta predsjednika Narodne skupštine.

Predsjedniku Narodne skupštine pripada eksterna reprezentacija u iznosu do 500 KM mjesečno, potpredsjednicima, generalnom sekretaru i šefu Kabineta predsjednika u iznosu do 200 KM mjesečno, a zamjeniku generalnog sekretara do 150 KM mjesečno.

Iz parlamenta Srpske su napomenuli da, iako je imao pravo na 500 KM mjesečno za eksternu reprezentaciju, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić do sada ovo pravo nije koristio.

Administrativna komisija, koja odlučuje o materijalnim i drugim uslovima za rad Narodne skupštine, može da donese odluku i o smanjenju iznosa odobrenih za internu i eksternu reprezentaciju.

Klubovi poslanika i poslaničke grupe u Narodnoj skupštini prilikom obavljanja svojih aktivnosti takođe imaju pravo na internu i eksternu reprezentaciju, koja će teretiti sredstva za rad poslaničkih klubova i poslaničkih grupa.

U pravilniku je navedeno da su svi korisnici prava na reprezentaciju dužni da vode računa o domaćinskom i racionalnom korištenju sredstava predviđenih za internu i eksternu reprezentaciju.

Novim pravilnikom je predviđeno da će, u slučaju kada se utvrdi da je došlo do prekoračenja mjesečnih iznosa odobrenih za troškove interne reprezentacije, generalni sekretar licu koje napravi veći iznos umanjiti neto platu ili naknadu /paušal/ za iznos prekoračenja.

U slučaju kada se utvrdi da je došlo do prekoračenja mjesečnih iznosa odobrenih za troškove eksterne reprezentacije, prekoračeni iznos neće se priznati u troškove reprezentacije.

Odsjek za budžetske i finansijsko-računovodstvene poslove Narodne skupštine biće zadužen da vodi evidenciju iskorištenih iznosa reprezentacije i da generalnom sekretaru dostavlja mjesečni izvještaj o troškovima reprezentacije.

Novim pravilnikom definisano je i da Administrativnoj komisiji bude dostavljan pisani izvještaj o troškovima svaka tri mjeseca.

Prvi put se ovim pravilnikom definišu i procedure, kao i ko u ime Narodne skupštine ima pravo na davanje i primanje poklona i u kojoj vrijednosti - pravo na davanje poklona, u ime Narodne skupštine Republike Srpske, imaju predsjednik i generalni sekretar, kao i lice koje oni ovlaste, a pojedinačna vrijednost poklona koji uručuje predstavnik Narodne skupštine ne smije prelaziti 500 KM.

Definiše se procedura koja mora da sadrži razloge koji opravdavaju svrhu i potrebu davanja poklona, kao i vođenje evidencije svih poklona, te naglašava da se nabavka poklona obavlja putem procedura propisanih Zakonom o javnim nabavkama BiH i pratećim podzakonskim akatima.

Kod primanja poklona jasno mora biti utvrđeno i to da li su oni namijenjeni Narodnoj skupštini ili predstavniku Narodne skupštine kao privatnom licu.

Pravo na prijem poklona imaju predsjednik Narodne skupštine, potpredsjednici parlamenta, generalni sekretar i zamjenik generalnog sekretara Narodne skupštine, a poklone čija je tržišna vrijednost veća od 300 KM oni ne mogu zadržati za sebe, nego su ih dužni prijaviti Komisiji za sprečavanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, te predati Odsjeku za protokol u Službi Narodne skupštine.