latinica  ћирилица
11/10/2023 |  10:23 ⇒ 11:37 | Autor: RTRS

Pronađene mošti sveštenomučenika Pilipa Karanovića

U zaseoku Selište, kod Krnjeuše u opštini Bosanski Petrovac, po blagoslovu i uz učešće episkopa bihaćko-petrovačkog i rmanjskog Sergija, a uz pomoć mjesnog sveštenstva i vjerujućih parohijana, obretene su mošti sveštenomučenika Pilipa, rodonačelnika svešteničke loze Karanović.
Obretene mošti sveštenomučenika Pilipa Karanovića - Foto: Ustupljena fotografija
Obretene mošti sveštenomučenika Pilipa KaranovićaFoto: Ustupljena fotografija

Već dvije stotine godina, s koljena na koljeno, prenosi se usmeno predanje, koje je kasnije i zapisano, o mučeničkoj smrti ovdašnjeg paroha sveštenika Pilipa, koji je, radi vjere pravoslavne i imena srpskog, postradao od ruke zločinaca Kulenovića, tačnije Kulin-kapetana, sina Mustaj-bega.

O životu i smrti sveštenika Pilipa, davnašnji sveštenik krnjeuški Petar Rađenović ostavio je zapis u kojem se kaže:"On se rodio, po kazivanju, u Lici, pa je tamo i školu izučio. Čudnovato je kako se on mogao roditi u Lici, kada se zna da su Karanovići živjeli na Boboljuskama. Možda se njegov otac zbog nečega preselio privremeno u Liku, pa za to vrijeme se on tamo rodio. Iza 1800. godine preselio se pop Pilip sa Boboljusaka u Vedro Polje kod Petrovca, i odatle ga je prezvao spahija u Selište, najprije u Malo, a malo zatim u Veliko. Kad je on ovamo došao, mora da nije bilo ovdje ni jednog sveštenika, jer se o tom ništa ne spominje, nego se govori odmah o popu Pilipu kao svešteniku cijele ove parohije. On je služio ovu parohiju oko 15-20 godina. Negdje oko 1821. godine, kad su i inače mnogi pravoslavni sveštenici u turskoj carevini stradali, osumnjiče Turci i popa Pilipa da sprema pobunu, te ga otjeraju u Prkose, gdje je tada bilo sjedište vlasti i objese ga o jednoj krušci u Ponorcu. Tu je visio cio dan, i obnoć dođu njegovi kućani, te potajno skinu njegovo tijelo s vješala, te ga odnesu kući i sahrane u groblje odmah iza kuće".

Sveštenik Pilip ostavio je brojne nasljednike. Njegovi sinovi Trivun i Damjan bili su sveštenici, a njegovi unuci, takođe sveštenici, Đurađ i Stevan, bili su i vojvode bosanskih Srba u ustanku 1875-1878. godine.

Raduje se danas Pravoslavna Krajina, jer su nakon dvije stotine godina iz utrobe zemlje biološki i duhovni nasljednici sveštenika Pilipa na svjetlo dana izvadili njegove mučeničke mošti, da nas dovijeka podsjećaju na njegovu duhovnu snagu, da nam svima budu na molitveno ukrjepljenje i pomoć, ali i da nas zauvijek podsjećaju na riječi Hristove:"Јa sam vaskrsenje i život; koji vjeruje u mene i ako umre, živjeće". (Јn 11, 25).